yoreselyemekler.gen.tr
yöresel yemekler

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Afyon Usulü Sakala Çarpan Çorbası

Afyon Usulü Sakala Çarpan Çorbası, Bu çorbanın özel bir hikayesi vardır. Yaşlı ve tek başına yaşayan bir dedeye komşusu bir tas çorba götür. Dede çorbayı kaşık yerine tasla içmeyi tercih eder ve çorbanın icinde bulunan erişteler dedenin sakallarına yapışır ve çorbanın adı sakala batan çorba olarak kalır. Bu çorba da yeşil mercimek ve erişte vazgeçilmez malzemesi olarak da bilinir. Fakat bazı yörelerde arpa şehriye ile de yapılır. Afyon yöresinde bu çorba erişte ile yapılması tercih edilir. Şimdi bu tarifi sizlerle paylaşalım. 

Afyon Usulü Sakala Çarpan Çorba Malzemeleri
  • 1  su bardağı yeşil mercimek
  • 5 su bardağı tavuk veya et suyu
  • 1 su bardağı erişte
  • 2 kuru soğan
  • Kuru nane
  • Kara biber
  • Tuz
  • Sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı biber salça
  • 1 limon suyu
  • 2 yemek kaşığı un
Hazırlanışı; yeşil mercimek bir gece önce suda ıslanır.
Afyon Usulü Sakala Çarpan Çorbası

Ertesi gün mercimek pişirilir. Bir tencere içine sıvı yağ eklenir ve ince ince doğranmış kuru soğan eklenir kavrulur. Un eklenir ve kavurma işlemi devam eder. Yaklaşık olarak 3-4 dakika daha kavrulan yağ ve un karışımına salça eklenir ve tuzu,  kara biberide eklenerek üzerine et veya tavuk suyu konur. Erişte ve yeşil mercimek de eklenerek pismesi için 10-15 dakika kadar pismesi beklenir. Pişen çorba derin bir kaseye alınır sıcak olarak sunulur. Servis edilmeden önce limon suyu eklenir. Afiyet olsun. 

Yayınlanma Tarihi : 17.11.2015 17:08:45

Afyon Usulü Sakala Çarpan Çorbası Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Afyon Usulü Sakala Çarpan Çorbası"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarakta yiyebilirsiniz. Anadolunun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kayn...

Isparta Usulü Taseti

Isparta Usulü Taseti: Yöresel tariflerden biri de Isparta usulü teseti yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen bu yemeğin tarifi de çok kolaydır. Yapılışı şu şekildedir.Malzeme listesi: 1 kilo orta boy pa...

Çankırı Usulü Mantarlı

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar bir çok yönden çok sağlıklı bir üründür. Birde doğadan olunca iki kat sağlık...

Bursa Usulü Etli Kereviz

Bursa usulü etli kereviz, adında da anlaşılabileceği gibi ülkemizde Bursa'ya özgü lezzetlerden biridir. Bursa'ya giden ve bu lezzeti tadan insanlar son derece hayranlıklarını bırakarak dönmektedir. İçerisindeki etin ağızda dağılma...

Hatay Usulü Hettüş

Hatay Usulü Hettüş, adından da anlaşılacağı gibi Hatta iline ait olan bir salata tarifi olarak bilinmektedir. Bu salatanın içerisinde kullanılan yeşilliklerin oluşturmuş olduğu ayrı bir lezzet diğer salatalardan farklı olarak eşsi...

Hakkari Usulü Doleme

Hakkari usulü Doleme: Yöresel yemekler arasında en çok tercih edilen ve sevilen yemeklerden biri de Hakkari usulü doleme yemeğidir. Lezzetli oluşuyla çok sık tercih edilen bu yemeğin yapımı şu şekildedir; Malzeme Listesi1 kilo kab...

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu, Kütahya ilimizde insanlar genel olarak ev ürünleri ile beslenmektedirler ve bu beslenmenin temelini buğday ürünleri, hamurlular ile süt ürünleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra böreklerde de ol...

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk, Fıstıklı tavuk Antep yöresinin  yemeklerinden meşhur olup hemen hemen Antepli hamarat bayanların yapmış olduğu en pratik ve en kolay yemeklerden biri olmaktadır. Misafir perverliği seven Gaziantepli...

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça faydalı ve çok pratik bir yemektir. Şimdi Balıkesir yöresine ait olan çalkama yeme...

Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası

Gümüşhane usulü  etli samsak tavası, Bu yemek Gümüşhane yöresine aittir.Ama her bölgede yapılan yöresel bir yemektir ve çok lezzetlidir. İçindeki malzemeler sayesinde çok vitamin mineral ve protein kaynağıdır. Sofralarımızın tacıd...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yöresel yemekler, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018