yoreselyemekler.gen.tr
yöresel yemekler

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Kahramanmaraş Usulü Patlıcanlı Ekşili Çorba

Kahramanmaraş usulü patlıcanlı  ekşili çorba,  yöresel bir tarif olmasına rağmen sair illerde de sevilerek tüketilen bir çorbadır. Özellikle yöresel lezzetler arayanların kolayca yapabileceği bir tarif olan ekşili çorbanın aslı tarifi denildiğine göre  semiz otuyla yapılandır. Patlıcan yerine semiz otu kullanılarak da yapılabilir. Dövme olarak adlandırılan buğday  ile yapılan çorba gayet lezzetli ve besleyicidir. Serviste sunuma önem veren hanımlar çorbanın salçasını kâselere koyduktan sonra üzerine dökebilirler. Nane ve pul biberi tereyağında kızdırıp üzerinde gezdirmek de yeterli olacaktır. Ekşili çorba hem salçalı hem salçasız olarak hazırlanabilir.

Patlıcanlı ekşili çorba için gerekli malzemeler:

  • 1 çay bardağı buğday (aşurelik olan)
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 7 bardak su
  • 1 orta boy patlıcan
  • 5 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Yeteri miktarda tuz

Patlıcanlı ekşili çorbanın yapılışı:

 1'er bardak olan aşurelik buğday ve nohut akşamdan ıslatılır

Kahramanmaraş Usulü Patlıcanlı Ekşili Çorba

Sabah  süzülüp yıkanır  ve düdüklü tencerede 5 bardak su ile ikisi birden haşlanır.  Mercimekler yıkanıp süzülür. Patlıcan kabuğu soyulmadan küp küp  doğranır. Tercihe göre patlıcanın kabuğu alacalı soyulabilir. Tuzlu suda 15 dakika kadar bekletilir. Buğday ve  nohut haşlandığında yıkanmış olan kırmızı mercimek eklenir.  Eğer su az ise bir miktar daha sıcak su eklenir. Mercimekler yumuşayınca   patlıcanlar sıkılıp çorbaya eklenir. Patlıcanlar pişene kadar o arada bir tavada tereyağı eritilip salca kavrulur. Bütün baharatlar eklenip yağ  biraz daha kızdırılır. Sarımsaklar ezilip kaynayan çorbanın içerisine sumakla birlikte atılır. Daha sonra hazır olan salca  çorbanın üzerine dökülür.  Sıcak olarak servis edilir.

Yayınlanma Tarihi : 17.11.2015 11:24:36

Kahramanmaraş Usulü Patlıcanlı Ekşili Çorba Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kahramanmaraş Usulü Patlıcanlı Ekşili Çorba"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarakta yiyebilirsiniz. Anadolunun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kayn...

Isparta Usulü Taseti

Isparta Usulü Taseti: Yöresel tariflerden biri de Isparta usulü teseti yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen bu yemeğin tarifi de çok kolaydır. Yapılışı şu şekildedir.Malzeme listesi: 1 kilo orta boy pa...

Çankırı Usulü Mantarlı

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar bir çok yönden çok sağlıklı bir üründür. Birde doğadan olunca iki kat sağlık...

Bursa Usulü Etli Kereviz

Bursa usulü etli kereviz, adında da anlaşılabileceği gibi ülkemizde Bursa'ya özgü lezzetlerden biridir. Bursa'ya giden ve bu lezzeti tadan insanlar son derece hayranlıklarını bırakarak dönmektedir. İçerisindeki etin ağızda dağılma...

Hatay Usulü Hettüş

Hatay Usulü Hettüş, adından da anlaşılacağı gibi Hatta iline ait olan bir salata tarifi olarak bilinmektedir. Bu salatanın içerisinde kullanılan yeşilliklerin oluşturmuş olduğu ayrı bir lezzet diğer salatalardan farklı olarak eşsi...

Hakkari Usulü Doleme

Hakkari usulü Doleme: Yöresel yemekler arasında en çok tercih edilen ve sevilen yemeklerden biri de Hakkari usulü doleme yemeğidir. Lezzetli oluşuyla çok sık tercih edilen bu yemeğin yapımı şu şekildedir; Malzeme Listesi1 kilo kab...

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu, Kütahya ilimizde insanlar genel olarak ev ürünleri ile beslenmektedirler ve bu beslenmenin temelini buğday ürünleri, hamurlular ile süt ürünleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra böreklerde de ol...

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk, Fıstıklı tavuk Antep yöresinin  yemeklerinden meşhur olup hemen hemen Antepli hamarat bayanların yapmış olduğu en pratik ve en kolay yemeklerden biri olmaktadır. Misafir perverliği seven Gaziantepli...

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça faydalı ve çok pratik bir yemektir. Şimdi Balıkesir yöresine ait olan çalkama yeme...

Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası

Gümüşhane usulü  etli samsak tavası, Bu yemek Gümüşhane yöresine aittir.Ama her bölgede yapılan yöresel bir yemektir ve çok lezzetlidir. İçindeki malzemeler sayesinde çok vitamin mineral ve protein kaynağıdır. Sofralarımızın tacıd...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yöresel yemekler, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018