Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Konya Usulü Zerde Tatlısı

Konya Usulü Zerde Tatlısı

Konya Usulü Zerde Tatlısı, Zerde Konya düğünlerinde ikram edilen ara tatlı olarak bilinir. Ara tatlısı diyoruz çünkü ana tatlısı irmik helvası da ondan. Zerde pilavla beraber ikram edilir etrafında çember oluşturulup aynı kaptan yenen sofralara. Bu tarifi olduğu gibi yapmayıp birazcık değişiklikler yaptım. Tadı olarak pirinci çok fazla geldiği için pirincini biraz azalttım. Bu tarif düğünlerdeki zerde'den biraz faklı. Düğünlerdeki zerdelerin içine safran ve zerdeçal koyulmuyor, rengi şeffaf beyaz oluyor. Sebebi tahminimce safranın çok pahalı olmasından kaynaklanıyor. Dilerseniz safran ve zerdeçal kullanmadan ya da sadece zerdeçal kullanarak da yapabilirsiniz. Kimi pilavla karıştırıp yemek ister kimi pilavdan sonra tercih eder. Konya'nın çok güzel bir geleneğidir düğün pilavları. Sabah 9 ve 12 saatleri arasında yenir. Bayanlar ve erkekler ayrı sofralara otururlar. Davetsiz misafirlere de kapısı açıktır her zaman. Hatta düğün sahipleri davetsiz misafirler için birkaç masa fazladan ayarlarlar. Halk arasında pilav dökmek olarak bilinir ve menüsü yoğurt çorbası, kavurmalı pilav, bamya yemeği, zerde- pilav, hoşaf, irmik helvası olan düğün yemekleri. Sabahın en erken vaktinde gidilen bu düğün yemeklerini Konya'dayken çok sevmesem de şimdi özlemle anıyorum aynı kaptan yemek yenen kadın ve çocuk seslerinin birbirine karıştığı düğün pilavlarını. Bir gün yolunuz düşerse Konya'ya Düğün pilavı yemeden dönmeyin sakın. Bir pazar günü uzun araba kuyruklarının olduğu kalabalığı takip edin ve Türk bayrağını gördüğünüz yere girin bir selamınız yeter. Yurdumun diğer illerinde olduğu gibi örf ve adetlere sıkı sıkı bağlılık Konya düğün pilavında da söz konusudur. Yemekte asıl tatlı olarak yenen helvadır. Hangi masaya kaç tabak zerde ya da pilav gideceğinin garantisi yoktur, bu yüzden çok yemek yapmak adettendir. Özellikle gençler aralarına az pilav yiyeni almazlar.

Konya Usulü Zerde Tatlısı Malzemeleri

  • 1 litre su
  • 3/4 su bardağı pirinç
  • 1,5-2 su bardağı toz şeker (Damak zevkinize göre ayarlayın)
  • 0,5 gr safran
  • Yarım tatlı kaşığı zerdeçal
  • Yarım çorba kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı gül suyu
  • Yarım kahve fincanı kuş üzümü
  • Yarım kahve fincanı çam fıstığı
  • Nar taneleri ya da kiraz şekerlemesi

Konya Usulü Zerde Tatlısı Nasıl Yapılır?


Safran ve zerdeçalı bir kâseye alıp üstüne gül suyunu döküp karıştırın. Pirinci yıkayıp 1 litre suyla beraber tencereye alın. Kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar haşlayın. Pirinçler pişince şekeri ilave edin kısık ateşte 15 dakika daha pişirmeye devam edin. Yarım kahve fincanı suyla nişastayı karıştırıp tatlıya ilave edin. Koyulaşmaya başlayınca gül suyuyla ıslattığınız safran ve zerdeçalı safranın tanelerini süzerek tencereye ilave edin. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatıp gül suyu kokusunun sinmesi için 10-15 dakika dinlendirin. Ilıkken kaselere ekleyip soğutun. Kuş üzümü, çam fıstığı ve doğranmış kiraz taneleriyle süsleyin.
Son Güncelleme : 20.01.2024 14:46:26
Konya Usulü Zerde Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Konya Usulü Zerde Tatlısı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Konya Usulü Zerde Tatlısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kastamonu Usulü Banduma
Kastamonu Usulü Banduma
Kastamonu Usulü Banduma, Karadeniz'de tirit olarak bilinmekle birlikte Kastamonu'da banduma olarak isim verilen çok özel bir tarif. Her yörenin kendine has lezzetleri bulunmaktadır. Banduma ise Kastamonu yöresinin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. ...
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte; ülke olarak mutfak konusunda zengin bir kültüre sahip bir ülkeyiz. Dünya genelinde herkesin ağız tadı olarak hem fikir oldukları ve herkes tarafından beğenilen Türk mutfağı kendini ispatlamıştır. Bundan dolayı, ülke ola...
Konya Usulü Bamya Tarifi
Konya Usulü Bamya Tarifi
Konya usulü bamya tarifi, bamya çorbası ve yemeği Konya yöresinde sıkça yapılan ve çok sevilerek tüketilen yiyeceklerden biridir hem çorbası hem de yemeği çok lezzetli olur ve oldukça faydalıdır. Yapımı da çok zor olmayan tariflerden biridir.Konya us...
Çanakkale Usulü Tumbi
Çanakkale Usulü Tumbi
Çanakkale usulü tumbi, Türk mutfağında ender yapılan yemektir. Çanakkale ilimize ait bir yemektir. Gurmeler açısından da vazgeçilmez bir yemektir. Vitamin ve mineral açısından çok zengin bir yemektir. Sağlıklı ve lezzetlidir.Çanakkale usulü tumbinin ...
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte
Şanlı Urfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte, Çiğ köfte günümüzde olmazsa olmazlardan olup hemen hemen her insanın asla vazgeçmeyeceği bir yemek türü olmaktadır. Fakat çiğ köfteyi günümüze getiren yer ise Şanlıurfa olmaktadır. Fakat her Şanlı Urfalı çiğ köftey...
Gaziantep Usulü Antep Kebabı
Gaziantep Usulü Antep Kebabı
Gaziantep Usulü Antep Kebabı, bu yemek ana malzemesi kıyma olan ve ihtişamı ile göz dolduran bir yemektir. Zengin Antep mutfağının başlıca yemekleri arasında yer almaktadır. Antep birçok yemeği ile meşhur olan bir ilimizdir. Bunların başında baklava,...
Balıkesir Usulü Çalkama
Balıkesir Usulü Çalkama
Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça faydalı ve çok pratik bir yemektir. Şimdi Balıkesir yöresine ait olan çalkama yemeği tarifini verelim....
Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası
Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası
Gümüşhane usulü etli samsak tavası, bu yemek Gümüşhane yöresine aittir. Ama her bölgede yapılan yöresel bir yemektir ve çok lezzetlidir. İçindeki malzemeler sayesinde çok vitamin mineral ve protein kaynağıdır. Sofralarımızın tacıdır. Enerji verir.Güm...
Kayseri Usulü Mantı
Kayseri Usulü Mantı
Kayseri usulü mantı, Kayseri yöresine ait tariflerden birisidir hemen herkesin çok sevdiği yemeklerden biridir herkes rahatlıkla yapabilir bu tarifi fakat mantı denilince akla ilk olarak Kayseri gelmektedir ana yemek olarak tüketilebilecek ve doyuruc...
Adana Kebabı
Adana Kebabı
Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarak da yiyebilirsiniz. Anadolu'nun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kaynağıdır "Zırh" adı ...
Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme
Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme
Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme, Sizlere bugün Diyarbakır yöresine ait ve patlıcan dizme olarak bilinen bu lezzetli yemeğin tarifini vermek istiyoruz. Kesinlikle denemenizde yarar var çok güzel bir ana yemek tarifi çünkü.Diyarbakır Usulü Patlıcan Diz...
Mardin Usulü Maldum
Mardin Usulü Maldum
Mardin usulü maldum, aslında çok fazla bilinmeyen ve oldukça lezzetli olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Çok fazla yaygın olmayan bu yemeği bir kez yiyenler bir daha yemeden duramamaktadır. Son derece lezzetli olan ve yiyenleri büyüleyen bu yiy...

 

Kastamonu Usulü Banduma
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte
Konya Usulü Bamya Tarifi
Çanakkale Usulü Tumbi
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte
Gaziantep Usulü Antep Kebabı
Balıkesir Usulü Çalkama
Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası
Kayseri Usulü Mantı
Adana Kebabı
Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme
Mardin Usulü Maldum
Karaman Usulü Et Tarhanası
Adana Usulü Süllüm
Hatay Usulü Kolay Muhammara
Isparta Usulü Nokul
Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte
Kars Usulü Hangel Yemeği
Isparta Usulü Yalvaç Güllacı
Denizli Usulü Bediren
Hatay Usulü Güveçte Tepsi Kebabı
Denizli Usulü Cerpleme
Adana Usulü İçli Köfte
Çorum Usulü İskilip Dolması
Hatay Usulü Arap Tava
Adana Usulü Kurutulmuş İncir Reçeli
Van Usulü Kavurmalı Uşgun Ekşilisi
Gaziantep Usulü Gavurdağı Salatası
Edirne Usulü Ciğer Sarma
Adana Usulü Mercimekli Sıkma
Popüler İçerik
Karaman Usulü Et Tarhanası
Karaman Usulü Et Tarhanası
Karaman Usulü Et Tarhanası, Bu yemek tarifi adından da anlaşılacağı gibi Karaman yöresine ait olan eşsiz bir lezzet olarak bilinir. Tarhana yemeğinin ...
Adana Usulü Süllüm
Adana Usulü Süllüm
Adana Usulü Süllüm, Adana yöresine özgü olan süllüm, ebegümeci denilen bitkinin kök ve sapı ile yapılan bir salata türüdür. Genellikle bulgur la yapıl...
Hatay Usulü Kolay Muhammara
Hatay Usulü Kolay Muhammara
Hatay Usulü Kolay Muhammara, bu tarif Suriye, Halep halkının afiyetle tükettiği acılı bir ezme olarak bilinir. Şimdilerde Anadolu’nun bir çok yerinde ...
Isparta Usulü Nokul
Isparta Usulü Nokul
Isparta Usulü Nokul, Isparta ilinde eskiden genellikle ramazan bayramlarında yapılırdı.Bayramda ziyarete gelen misafirlere ikram edilirdi. Isparta'nın...
Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte
Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte
Şanlıurfa usulü etsiz çiğ köfte, ülkemizde insanların en çok beğendiği çiğ köftelerin başında gelmektedir. Lezzet olarak oldukça etkileyici olan ve ay...
Kars Usulü Hangel Yemeği
Kars Usulü Hangel Yemeği
Kars Usulü Hangel Yemeği, Kars yöresine ait bir çok yemek tarifi ve bir çok o yöreye ait olan peynir, tatlı ve yemek tarifleri vardır. Özellikle Kars ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kastamonu Usulü Banduma
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte
Konya Usulü Bamya Tarifi
Çanakkale Usulü Tumbi
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024