yoreselyemekler.gen.tr
yöresel yemekler

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Konya Usulü Zerde Tatlısı

 Konya Usulü Zerde Tatlısı, Zerde Konya düğünlerinde ikram edilen ara tatlı olarak bilinir. Ara tatlısı diyoruz  çünkü ana tatlısı irmik helvası da ondan. Zerde pilavla beraber ikram edilir etrafında çember oluşturulup aynı kaptan yenen sofralara. Bu tarifi olduğu gibi yapmayıp birazcık değişiklikler yaptım. Tadı olarak pirinci çok fazla geldiği için pirincini biraz azalttım. Bu tarif düğünlerdeki zerde’ den biraz faklı. Düğünlerdeki zerdelerin içine safran ve zerdeçal koyulmuyor, rengi şeffaf beyaz oluyor. Sebebi tahminimce safranın çok pahalı olmasından kaynaklanıyor. Safran 1 gramlık küçük kutularda 7,5 liraya satılıyor. Bu tarif için kutunun yarısını kullandım. Dilerseniz safran ve zerdeçal kullanmadan yada sadece zerdeçal kullanarak da yapabilirsiniz. Kimi pilavla karıştırıp yemek ister kimi pilavdan sonra tercih eder. Konya'nın çok güzel bir geleneğidir düğün pilavları. Sabah 9 ve 12 saatleri arasında yenir. Bayanlar ve erkekler ayrı sofralara otururlar. Davetsiz misafirlere de kapısı açıktır her zaman. Hatta düğün sahipleri davetsiz misafirler için birkaç masa fazladan ayarlarlar. Halk arasında pilav dökmek olarak bilinir ve menüsü yoğurt çorbası, kavurmalı pilav, bamya yemeği, zerde- pilav, hoşaf, irmik helvası olan düğün yemekleri. Sabahın en erken vaktinde gidilen bu düğün yemeklerini Konya'dayken çok sevmesem de şimdi özlemle anıyorum aynı kaptan yemek yenen kadın ve çocuk seslerinin birbirine karıştığı düğün pilavlarını. Bir gün yolunuz düşerse Konya’ya Düğün pilavı yemeden dönmeyin sakın. Bir pazar günü uzun araba kuyruklarının olduğu kalabalığı takip edin ve Türk bayrağını gördüğünüz yere girin bir selamınız yeter.
Konya Usulü Zerde Tatlısı

Yurdumun diğer illerinde olduğu gibi örf ve adetlere sıkı sıkı bağlılık Konya düğün pilavında da söz konusudur. Yemekte asıl tatlı olarak yenen helvadır. Hangi masaya kaç tabak zerde yada pilav gideceğinin garantisi yoktur, bu yüzden çok yemek yapmak adettendir. Özellikle gençler aralarına az pilav yiyeni almazlar.

Konya Usulü Zerde Tatlısı

Malzemeler:
  • 1 litre su
  • 3/4 su bardağı pirinç
  • 1,5-2 su bardağı toz şeker (damak zevkinize göre ayarlayın)
  • 0,5 gr safran
  • Yarım tatlı kaşığı zerdeçal
  • Yarım çorba kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı gül suyu
  • Yarım kahve fincanı kuş üzümü
  • Yarım kahve fincanı çam fıstığı
  • Nar taneleri yada kiraz şekerlemesi
Yapılışı: Safran ve zerdeçalı bir kaseye alıp üstüne gül suyunu döküp karıştırın. Pirinci yıkayıp 1 litre suyla beraber tencereye alın. Kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar haşlayın. Pirinçler pişince şekeri ilave edin kısık ateşte 15 dakika daha pişirmeye devam edin. Yarım kahve fincanı suyla nişastayı karıştırıp tatlıya ilave edin. Koyulaşmaya başlayınca gül suyuyla ıslattığınız safran ve zerdeçalı safranın tanelerini süzerek tencereye ilave edin. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatıp gül suyu kokusunun sinmesi için 10-15 dakika dinlendirin. Ilıkken kaselere ekleyip soğutun. Kuş üzümü, çam fıstığı ve doğranmış kiraz taneleriyle süsleyin.

Yayınlanma Tarihi : 17.11.2015 11:26:51

Konya Usulü Zerde Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Konya Usulü Zerde Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarakta yiyebilirsiniz. Anadolunun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kayn...

Isparta Usulü Taseti

Isparta Usulü Taseti: Yöresel tariflerden biri de Isparta usulü teseti yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen bu yemeğin tarifi de çok kolaydır. Yapılışı şu şekildedir.Malzeme listesi: 1 kilo orta boy pa...

Çankırı Usulü Mantarlı

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar bir çok yönden çok sağlıklı bir üründür. Birde doğadan olunca iki kat sağlık...

Bursa Usulü Etli Kereviz

Bursa usulü etli kereviz, adında da anlaşılabileceği gibi ülkemizde Bursa'ya özgü lezzetlerden biridir. Bursa'ya giden ve bu lezzeti tadan insanlar son derece hayranlıklarını bırakarak dönmektedir. İçerisindeki etin ağızda dağılma...

Hatay Usulü Hettüş

Hatay Usulü Hettüş, adından da anlaşılacağı gibi Hatta iline ait olan bir salata tarifi olarak bilinmektedir. Bu salatanın içerisinde kullanılan yeşilliklerin oluşturmuş olduğu ayrı bir lezzet diğer salatalardan farklı olarak eşsi...

Hakkari Usulü Doleme

Hakkari usulü Doleme: Yöresel yemekler arasında en çok tercih edilen ve sevilen yemeklerden biri de Hakkari usulü doleme yemeğidir. Lezzetli oluşuyla çok sık tercih edilen bu yemeğin yapımı şu şekildedir; Malzeme Listesi1 kilo kab...

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu, Kütahya ilimizde insanlar genel olarak ev ürünleri ile beslenmektedirler ve bu beslenmenin temelini buğday ürünleri, hamurlular ile süt ürünleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra böreklerde de ol...

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk, Fıstıklı tavuk Antep yöresinin  yemeklerinden meşhur olup hemen hemen Antepli hamarat bayanların yapmış olduğu en pratik ve en kolay yemeklerden biri olmaktadır. Misafir perverliği seven Gaziantepli...

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça faydalı ve çok pratik bir yemektir. Şimdi Balıkesir yöresine ait olan çalkama yeme...

Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası

Gümüşhane usulü  etli samsak tavası, Bu yemek Gümüşhane yöresine aittir.Ama her bölgede yapılan yöresel bir yemektir ve çok lezzetlidir. İçindeki malzemeler sayesinde çok vitamin mineral ve protein kaynağıdır. Sofralarımızın tacıd...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yöresel yemekler, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018