yoreselyemekler.gen.tr
yöresel yemekler

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte

Şanlı Urfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte, Çiğ köfte günümüzde olmazsa olmazlardan olup hemen hemen her insanın asla vazgeçmeyeceği bir yemek türü olmaktadır. Fakat çiğ köfteyi günümüze getiren yer ise Şanlıurfa olmaktadır. Fakat her Şanlı Urfalı çiğ köfteyi becerememektedir. Çiğ köfteyi beceren ve tam kıvamında yapan kişi ise mutlaka evine özel çağırdığı çiğköfteyi elleriyle yaparak tatları damaklarda bırakmaktadır. Fakat çiğ köfteyi önceden Şanlı Urfalılar et ile yapmaktaydı şimdi ise etsiz yaparak çiğ köfteyi yalancı olarak insanlara yedirmektedirler. Zaten kime sorarsak soralım kim çiğ köfteyi tam kıvamında yapar dediğimizde direk Şanlıurfa gösterilir. Ayrıca oraya gidip yememek ise büyük hata olmaktadır. Birde erkeğinden bayanına bu yemeği yapıp hiç su kullanmadan tam kıvamını tutturmaktadır. Fakat bizim halkımız ise su ile robota etsiz bir şekilde çekerek yoğurup sunmaktadır ve adını çiğ köfte koymaktadır. Bu işleme ise yalancı çiğ köfte denilmektedir. Şanlıurfa’nın vazgeçilmez lezzeti yalancı çiğ köfte, yiyen kişilerin asla unutamayacağı bir lezzet türüdür. Genelde bizlerce özel günlerde yapıldığı bilinen çiğ köfte genelde Urfa’nın yerli aileleri tarafından neredeyse her gece yapılmaktadır. Bizler nasıl meyve yiyor ve yediriyor isek Şanlıurfa’da  köfte yedirip yemektedir. 

Şanlı Urfa usulü yalancı çiğ köfte

Malzemeler:
  • 1 Orta boy kuru soğan
  • 4 veya 5 diş sarımsak
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası
  • 4 Yemek kaşığı biber salçası
  • 2 Domates rendesi
  • Tuz, pul biber,kırmızı toz biber
  • Kimyon,karabiber,kekik,nane
  • 2 veya 3 adet taze soğan
  • 1 Demet maydanoz
  • 2 Su bardağı ince bulgur
Hazırlanışı:
İlk olarak yapılacak olan çiğ köfteyi herkesin kolay yapabilmesi için basit bir şekilde tarif etmek istedim.
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte

 Çok ince çekilmiş olan bulguru tepsiye koyalım daha sonra ceviz tozunu ekleyelim. Biber salçası, domates salçası, ketçap, isot, tarçın, toz biber, çiğ köfte baharatını geniş bir kap içerisine alarak eklenmelidir eklediğimiz baharatlar ve malzemeler krema kıvamına gelene kadar çırpılmalıdır. Tepsinin içerisine ceviz ve bulguru ilave edelim daha sonra sıcak su ile ıslatalım. Bulgur sakız şekline gelene kadar yoğurmaya devam edilir. Yoğurduğumuz bulgur için tekrar ekleyeceğimiz su hazırlanmalıdır 2 bardak su ve et toz bulyonu ekleyelim ve 5 dakika bu şekilde kaynatalım. O arada derin bir kabın içerisindeki baharatlı ve salçalı sosu yumuşayan bulgura ekleyerek tekrar yoğurmaya devam edelim. Kaynayan et suyunu bulgurumuza ekleyip yoğurmaya devam edelim. Çiğ köftenin tuzuna bakılır ve isteğe bağlı tekrar tuz eklemesi yapılabilir. Son olarak yağı ekleyerek yoğurmaya devam edilir etsiz çiğ köfte sakız kıvamında olmalıdır. Daha sonra tepsinin köşesine alarak dinlendirmeye bırakalım. Çiğ köftesi kıvamını alana kadar bekletelim. Çiğ köfteyi yaparken limon suyu ve nar ekşisi eklenmemelidir limon suyu ve nar ekşisi sadece kısır yaparken kullanılmaktadır. Sonra dinlenen çiğ köfteyi marul ile servis yapın. Sarımsağı isteğe göre  toz şeklinde kullanabilirsiniz. 

Yayınlanma Tarihi : 17.11.2015 11:24:48

Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarakta yiyebilirsiniz. Anadolunun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kayn...

Isparta Usulü Taseti

Isparta Usulü Taseti: Yöresel tariflerden biri de Isparta usulü teseti yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen bu yemeğin tarifi de çok kolaydır. Yapılışı şu şekildedir.Malzeme listesi: 1 kilo orta boy pa...

Çankırı Usulü Mantarlı

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar bir çok yönden çok sağlıklı bir üründür. Birde doğadan olunca iki kat sağlık...

Bursa Usulü Etli Kereviz

Bursa usulü etli kereviz, adında da anlaşılabileceği gibi ülkemizde Bursa'ya özgü lezzetlerden biridir. Bursa'ya giden ve bu lezzeti tadan insanlar son derece hayranlıklarını bırakarak dönmektedir. İçerisindeki etin ağızda dağılma...

Hatay Usulü Hettüş

Hatay Usulü Hettüş, adından da anlaşılacağı gibi Hatta iline ait olan bir salata tarifi olarak bilinmektedir. Bu salatanın içerisinde kullanılan yeşilliklerin oluşturmuş olduğu ayrı bir lezzet diğer salatalardan farklı olarak eşsi...

Hakkari Usulü Doleme

Hakkari usulü Doleme: Yöresel yemekler arasında en çok tercih edilen ve sevilen yemeklerden biri de Hakkari usulü doleme yemeğidir. Lezzetli oluşuyla çok sık tercih edilen bu yemeğin yapımı şu şekildedir; Malzeme Listesi1 kilo kab...

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu, Kütahya ilimizde insanlar genel olarak ev ürünleri ile beslenmektedirler ve bu beslenmenin temelini buğday ürünleri, hamurlular ile süt ürünleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra böreklerde de ol...

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk, Fıstıklı tavuk Antep yöresinin  yemeklerinden meşhur olup hemen hemen Antepli hamarat bayanların yapmış olduğu en pratik ve en kolay yemeklerden biri olmaktadır. Misafir perverliği seven Gaziantepli...

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça faydalı ve çok pratik bir yemektir. Şimdi Balıkesir yöresine ait olan çalkama yeme...

Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası

Gümüşhane usulü  etli samsak tavası, Bu yemek Gümüşhane yöresine aittir.Ama her bölgede yapılan yöresel bir yemektir ve çok lezzetlidir. İçindeki malzemeler sayesinde çok vitamin mineral ve protein kaynağıdır. Sofralarımızın tacıd...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yöresel yemekler, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018