yoreselyemekler.gen.tr
yöresel yemekler

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Yöresel Yemekler

Yöresel yemekler, şehirlerine has tariflere sahiptir. Türk mutfağını farklı kılan, dünya mutfağında 3. sıraya taşıyan şey bu yöresel tat zenginliğidir.  Kültürel farklılık gösteren yörelerin damak zevkleri de farklıdır. Bir yörede meşhur olan yemekler  tariflerde farklılık gösterse de ülkenin birçok yerine  yayılmıştır. Doğu bölgelerinin yöresel yemekleri etli, bulgurlu, acılı ve bol salçalı iken Karadeniz, Akdeniz bölgelerinde zeytinyağlı yemekler yoğunluktadır. Bursa'nın ızgara köfteleri, Trabzon'un karalahana haşlaması, Malatya'nın analı kızlı içli köftesi, Ardahan'ın elma dolması, Adana'nın kebabı gibi  meşhur, hemen hemen her damağa uygun yöresel lezzetler vardır.

Gaziantep Mutfağından yuvalama köfte tarifi:

  • 400 gr yağsız kıyma
  • 50 gram kuyruk yağı
  • 2 su bardağı pirinç unu
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 250 gram  kuşbaşı et
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 6 su bardağı su
  • Yeteri miktarda tereyağı
  • Bolca nane
  • Karabiber
  • Tuz

Yapılışı: Derin bir  hamur yoğurma kabın içerisine pirinç unu, kıyma, karabiber ve tuz koyulup yoğrulmaya başlanır. Gerekli ölçüde azar azar su ilavesi ile köfte hamuru hazırlanır. iyice kıvama gelmesi için 10 dakikaya kadar yoğrulma  işlemine devam edilir. Hazır olan hamurdan küçük parçalar alıp kalem uzunluğunda rulolar yapılır. Bunlardan nohut büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlanır. Hamurun ele yapışmaması için bir kabın içerisindeki su ile eller  arada ıslatılır. Antep mutfağında makbul olan bu köfteleri, en küçük şekilde yapmaktır. Tüm hamur bitene kadar küçük küçük köfteler yapılıp bir tepsinin üzerine birbirine yapışmayacak şekilde yayılır. Köfteleri yuvarlama işlemi sizin el becerinize kalmıştır, dilerseniz avucunuzda bir parça hamuru sıkarak diğer elinizle küçük parçalar koparıp yuvarlayabilirsiniz. 

Akşamdan ıslatılmış olan nohutlar, kuşbaşı eti ile birlikte tencereye konur. İç yağı küçük doğranıp ilave edilir.

Yöresel Yemekler

Biraz kavrulduktan sonra su eklenip pişirilir. Pişen etlerini çine köfteler de yavaş yavaş ilave edilip köfteler pişinceye kadar kaynatmaya devam edilir. Diğer yandan yemeğin son aşaması olan terbiyeyi hazırlamak için bir kabın içerisinde yoğurt, un, yumurta çırpılır. hazır olan harca biraz yemeğin suyundan konup çözülmesi ve ılıması sağlanır. Daha sonra kaynayan köftelerin içine hızlıca karıştırılarak dökülür. Bir iki tık daha kaynatılıp yemeğin altı kapatılır.

Son olarak bir tavanın içerisine yeteri miktarda tere yağı konup eritilir. İçerisine bolca nane atılıp kızdırılır.  Kızan naneli yağ yuvalama köfte yemeğinin üzerinde gezdirilir. Sıcak olarak servis edilir..

Yozgat mutfağından testi kebabı tarifi:

  • 1 tane testi
  • 1 kilogram kuşbaşı et (kuzu eti)
  • Yarım kg domates
  • Yarım kg arpacık soğanı
  • 15 tane sarımsak
  • 6 tane yeşil biber
  • 250 gram tereyağı
  • Karabiber
  • Yeteri miktarda tuz

Testi kebabının özelliği yağlı olmasıdır. Bu sebeple malzemeleri çoğaltırken yahut azaltırken oranı iyi ayarlamak lazımdır. Fazla domates, yemeği sulu yapacağından lezzeti eksik kalacaktır. Etler kuşbaşı şeklinde doğranmış, orta yağlı dana eti yahut kuzu eti olmalıdır. Biberler ve domatesler de etlerin büyüklüğünde doğranır. Soğanlar ve sarımsaklar soyulur. Hepsi bir kabın içinde baharatlarla beraber harmanlanır. Tereyağının yarısı temiz testinin tabanına konur. Üzerine malzemeler güzelce  testinin içine yerleştirilir. En üste kalan tereyağı konur. Eğer yemek ateşte pişirilecekse testinin ağzı hamur ile kapatılır. Hava alması için hamurda küçük bir delik açılır. 2 saat pişmesi yeterli olacaktır. Yemek pişince testinin boğum kısmının altındaki çizgiye çekiçle bir kere vurup başının kırılması sağlanır ve  yemek  sıcak olarak servis edilir. Yozgat usulü testi kebabı için özel testiler satılıyor. Yemek pişince testi kırılıp servis ediliyor. Bu  sebeple yemek için uygun tasarlanmış testileri satın almak gereklidir...

Yayınlanma Tarihi : 20.11.2015 16:06:15

Yöresel Yemekler Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Yöresel Yemekler"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Denizli Usulü Bediren

Denizli Usulü Bediren, Bediren, çitlemlik ağacının bahar aylarında tomurcuk oluşturan çiçeği olarak bilinmektedir. Taze halde yaprakları toplanarak bir çeşit salata elde edilir. Denizli yöresin bu salataya buna bediren adı verilir...

Isparta Usulü Taseti

Isparta Usulü Taseti: Yöresel tariflerden biri de Isparta usulü teseti yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen bu yemeğin tarifi de çok kolaydır. Yapılışı şu şekildedir.Malzeme listesi: 1 kilo orta boy pa...

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarakta yiyebilirsiniz. Anadolunun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kayn...

Çankırı Usulü Mantarlı

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar bir çok yönden çok sağlıklı bir üründür. Birde doğadan olunca iki kat sağlık...

Bursa Usulü Etli Kereviz

Bursa usulü etli kereviz, adında da anlaşılabileceği gibi ülkemizde Bursa'ya özgü lezzetlerden biridir. Bursa'ya giden ve bu lezzeti tadan insanlar son derece hayranlıklarını bırakarak dönmektedir. İçerisindeki etin ağızda dağılma...

Hatay Usulü Hettüş

Hatay Usulü Hettüş, adından da anlaşılacağı gibi Hatta iline ait olan bir salata tarifi olarak bilinmektedir. Bu salatanın içerisinde kullanılan yeşilliklerin oluşturmuş olduğu ayrı bir lezzet diğer salatalardan farklı olarak eşsi...

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça faydalı ve çok pratik bir yemektir. Şimdi Balıkesir yöresine ait olan çalkama yeme...

Hakkari Usulü Doleme

Hakkari usulü Doleme: Yöresel yemekler arasında en çok tercih edilen ve sevilen yemeklerden biri de Hakkari usulü doleme yemeğidir. Lezzetli oluşuyla çok sık tercih edilen bu yemeğin yapımı şu şekildedir; Malzeme Listesi1 kilo kab...

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu, Kütahya ilimizde insanlar genel olarak ev ürünleri ile beslenmektedirler ve bu beslenmenin temelini buğday ürünleri, hamurlular ile süt ürünleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra böreklerde de ol...

Nevşehir Fırında Çömlek Eti

Nevşehir Fırında Çömlek Eti, Nevşehire özgü bir yemek türü olup ağızları sulandırabilecek en güzel yemeklerden biri olmaktadır. Özellikle Nevşehirlilerin en önemli misafirlerine yaptıkları ve sundukları bu yemek hem doyurucu olup...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yöresel yemekler, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018