{ "title": "Adana Kebabı", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/adana-kebabi.jpg", "date": "19.01.2024 01:18:56", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarak da yiyebilirsiniz. Anadolu'nun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kaynağıdır \"Zırh\" adı verilen, iki elle kullanılan bir bıçakla kesilir. Satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşidi. Adana kebabını diğer kebaplardan ayıran farkı ve en belirgin özelliği kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölgelerin yaylalarında yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki erkek koyundan elde edilen etle yapılır. Etin, yağı, siniri, damar ve zarları alınır. Ayıklanan et parçaları halinde bir gün dinlendirilir. Üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katar. Karışım hazırlanırken kırmızı pul biber, kuyruk yağı kullanılır. Adana Kebabının servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası ile sunulur. Adana Kebabı dana eti ile yapılmaz. Çünkü güzel olmaz. Sadece kuzu etinden yapalım. Kuzu kuyruk yağı ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik minik küpler halinde doğranıp ekleyelim. Acı biber salçası da isteğe göre koyabilirsiniz. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz. Hazırlanan etler ıslatılan yassı ve uzun şişlere takılır. Bu esnada el, hafifçe ıslatılır, bastırılıp sıvazlayalım. Düzgün bir şekil verelim ve şişe yapıştıralım. Su sonra 1 saat kadar şişte dinlendirelim. Bu tarifi evde kolayca yaparak fırında pişirebiliriz.

Adana dışında pilav ile yapılan servisler, Adanalılar tarafından makbul karşılanmaz. Adana kebabı geleneksel bir lezzettir. Çocuklar içinde çok sağlıklıdır.

Adana kebabının malzemeleri
Adana kebabı nasıl yapılır?

Adana kebabı alevsiz, durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirelim. Pişirme derecesi etin kırmızıdan koyu kahverengiye dönmesine kadar devam edelim. Pişirme sırasında şişleri sık sık çevire çevire pişirelim. Kebabın yağı pide ekmeklerine alalım. Çünkü bu işlem yapılmazsa yağ ataşe düşer ve düşerek alevlenir ve Adana kebabımızın kalitesinin bozulmasına neden olur ve lezzeti güzel olur.

Afiyet olsun.
" } ] }