{ "title": "Adana Usulü İçli Köfte", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/adana-usulu-içli-kofte.jpg", "date": "23.01.2024 03:27:08", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Adana usulü içli köfte gibi bazı yemekler vardır; Özeldir, ünü yöresel anlamdan uzaklaşıp bütün ülkeye yayılmıştır. İçli köfte bu yemeklerden biridir. Onun lezzetini tatmak amaçlı illaki bir yöresel yemek sunan bir restorana gitmek ya da Adana'lı bir arkadaşınızın olması gereklidir. Bilen bilir içli köftenin tadını, bilmeyenler amaçlı ise özgün tarif burada verilecektir.

İçli köfte başka illerimizde de yapılır. Biz Adana usulü yapacağız.

İçli köfte yapımının 3 mertebesi vardır.

Hamurunun yoğrulması ve içi nasıl yapılır?

Köftelerin yuvarlak bir olarak kurulması

Kaynamış suda pişirilmesi

Yukarıdaki koşulların tümünün bizzat içerisinde özel püf noktaları vardır. Her mertebesi ve İlgi edilecek noktalar aşağıda detaylı bir olarak anlatılmıştır. Zira içli köfte bir malzeme bileşenlerinin karıştırılarak oluşturulduğu bir yemek değildir. Bu yüzden en ince ayrıntısına bile ilgi etmemiz gereklidir.

İçli köftenin içerisine konulacak gerekli malzemeler
Hamurun hazırlanması amaçlı gerekli gerekli malzemeler
Pişirilmesi amaçlı gerekenler

Su, tuz ve nar ekşisi.

İçli köftenin içi nasıl yapılır?

Öncelikle kıymayı tavaya koyup kavurmaya başlıyoruz. Soğanları küp şeklinde doğrayarak yıkıyoruz ve suyunu süzüp kurutuyoruz. Kırmızı soğan kullanacaksak bu işleme gerek bulunmaz. Ocağın üstünde kavrulmakta meydana gelen kıymamız suyunu çekmişse soğanları ekliyoruz.

Soğanlarla beraber 1/2 kg tereyağını harcımıza ilave ediyoruz. 1 çay kaşığı karabiberi ve kimyonu ekleyip tuzunu atıyoruz. Soğan pişene kadar ocağın altını kapatmıyoruz. Soğanlar piştikten sonra içli köftenin harcını ocaktan alarak soğumaya bırakıyoruz. Önemli püf noktalarından biri de budur. İçli köftenin harcının içerisine koyduğumuz tereyağı donma kıvamında olmalıdır. Yabancı çeşitli olursa köfteyi kavuşturmamız gerçekleşmez.

İçli Köftenin Hamuru Nasıl Yapılır?

Yarım kg irmik ve 1/2 kg ince bulguru yayvan bir kap içerisinde karıştırıyoruz. Bu karışımın üzerinden bir su bardağı su ekleyip ıslatıyoruz. 1/2 saat bu olarak bekletiyoruz. Islatma işlemi ardından başka malzemeleri de (Kimyon, nane, kırmızı biber, salça ve tuz) katarak yoğurma işlemine başlıyoruz. Yanımıza bir tas su alıyoruz. Yoğurma esnasında avucumuza dökerek hamurun kıvamını ayarlıyoruz.

Püf noktası: Hamur sakız kıvamına gelene kadar yoğrulmalıdır. Yoğurma tarzı yumruklarımızla eze eze olmalıdır. Ceviz büyüklüğünde bir parça alır bakarız şayet dağılmadan açılabiliyorsa hamurumuz olmuş demektir. Ne kadar çok fazla miktarda yoğurursak öylesine iyi olabilir.

İçli Köftelerin Kurulması

Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yaparız. Bezeyi alıp baş parmağımızı ortasından batırıp çanak tarzı veririz. Elimiz yapışmaması amaçlı birçok kez suya batırmalıyız.

Pişirme Yolu

İçli köfteyi kızartmak veya kaynatmak biçimde 2 formülle pişirebiliriz.

Kaynatma Yolu Kaynatacağımız köfte miktarına yönelik bir tencere belirliyoruz. Yarısından belli bir süre fazla miktarda su koyup içerisine bir kaşık nar ekşisi ilave edip ve tuz atıp kaynatıyoruz. Su kaynadıktan sonra köfteleri birbirine fazla miktarda temas etmeyecek olarak tencereye yerleştirip kabuğu yumuşayana kadar pişiriyoruz.
" } ] }