{ "title": "Adana Usulü Kurutulmuş İncir Reçeli", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/adana-usulu-kurutulmus-incir-receli.jpg", "date": "19.01.2024 20:36:43", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Adana Usulü Kurutulmuş İncir Reçeli, Kurutulmuş incir reçeli ile güne başlamak hem pozitif yansır hem de kişiyi zinde tutmaktadır. Kahvaltı özellikle vücudumuzun dinç kalmasını sağlayan önemli bir öğün olmaktadır. Enerjili bol bir güne başlamak için Adanalıların kurutulmuş incir reçelinden kesinlikle tadılmalıdır. Ayrıca Adana yöresinde özel olan bu reçel sadece kahvaltı öğünü için değil grip, nezle, bronşit vb. Gibi hastalıklarda boğaza iyi gelmesi açısından tüketilmektedir. Ayrıca bu reçel kabızlık sorunu çeken kişilerin destekçisi olmaktadır. Adana yöresinde yapılan bu reçel hemen hemen her bayanın evinde özellikle kışın her kahvaltı da bulunmaktadır. Günümüzde incir reçeli yapılıp satılmaktadır fakat kurutulmuş incir reçeli bir farklı olup tadı ile herkesi hayran bırakmaktadır. Ayrıca yaşlısından gencine herkesin yiyebileceği bir reçel olup hiçbir rahatsızlık vermemektedir. Adana usulü kurutulmuş incir reçelinin tarifini sizlerle paylaşmak istedim.

Adana usulü kurutulmuş incir reçeli malzemeler
Nasıl Yapılır?

İlk olarak taze incirler mutlaka kurutulmalıdır. Ayrıca dışarıda satılan paketlenmiş kuru incirlerden kesinlikle kullanmayın istenilen gibi olmamaktadır. Taze toplanan bu incirleri kurutmak için iyice olgunlaşmış incirler üstünden yarılır ve yıldız şeklinde açılır. Bu duruma ise Adana'lılar yargan adı vermektedir. Daha sonra güneş gören bir yere serilir. Fakat serilen incirler hem alt tarafından hem de üst tarafından hava almalıdır. Aksi halde kararmalar oluşur ve istenildiği gibi olmaz. Kesinlikle tepsiye serilip güneşe bırakılmamalıdır çünkü bu şekilde hava almamaktadır. Ağaç dalı oldukça avantajlı olmaktadır bu işlem için. İncir kurutulurken çok kıtır olmamalıdır hafif yumuşak kalmalıdır ve güneşten alınmalıdır. Daha sonra kurutulan incirlerin makas yardımı ise kararan yerleri kesilerek ayıklanmalıdır. Daha sonra ilk olarak şerbeti hazırlanmalıdır. Derin bir tencere içerisinde su ve şekeri 20 dakika boyunca kaynatalım. Limon suyunu ilave edelim ve ocağı kapatalım. İncirleri de derin bir kaba koyalım ve üzerine sıcak şerbeti aktaralım. Daha sonra soğuk bir tencereye alalım ve ocağa alalım altını açalım. Bu şekilde 5 dakika boyunca kaynatalım. Daha sonra zaman dolduktan sonra ocaktan alınarak üzeri bir bez ile kapatılır. Bundan sonra reçelimizi ara ara karıştıralım tam ki soğuyana kadar. Daha sonra hazırlanmış olan bu reçeli kavanozlara koyarak tüketelim.
" } ] }