{ "title": "Adana Usulü Süllüm", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/adana-usulu-sullum.jpg", "date": "20.01.2024 09:00:30", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Adana Usulü Süllüm, Adana yöresine özgü olan süllüm, ebegümeci denilen bitkinin kök ve sapı ile yapılan bir salata türüdür. Genellikle bulgur la yapılan kısır, patatesli köfte, mercimekli köfte gibi yiyeceklerin yanında yapılan lezzetli bir salata türüdür. Ebegümecinin Adana ya özgü ismi gömeçtir. Gömeç ile yapılan süllüm ebegümecinin faydalarını da taşımaktadır.

Adana Usulü Süllüm; Adana yöresinin zengin bir mutfağı bulunmaktadır. Mutfağının bu kadar zengin olmasının nedeni zengin kültürleri barındırmasından gelmektedir. Süllüm için malzemeler;
Adana Usulü Süllüm Nasıl Yapılır?

Ebegümecinin küçük yapraklı olan taze kısımları alınır. Tuz ve sirke kattığımız suda temizlenene kadar yıkanır. Bir tencerede uygun miktarda su kaynatılır, kaynayan suya birazcık tuz ilave edilir içine gömeçler bırakılır ve kaynamadan ateşten alınır. Tencerenin kapağı kapalı olarak 4 dakika bekletilir.

Sosu için; çok az dövülmüş sarımsaklar, nar ekşisi, çörek otu, sirke, zeytinyağı ve karabiber ile karıştırılır. Süzülmüş gömeçler hafifçe sıkılır ve derin bir kâsede yapılan sos ile birleştirilir bir süre bekletilir. Sosla tatlanmış olan gömeçler servis tabağına alınıp servis yapılır. Özellikle kısır, bulgur ile yapılan köfteler, et ve balık yemeklerinin yanında harika oluyor.
" } ] }