{ "title": "Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/adiyaman-usulu-patlican-kofte.jpg", "date": "19.01.2024 11:46:33", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte; ülke olarak mutfak konusunda zengin bir kültüre sahip bir ülkeyiz. Dünya genelinde herkesin ağız tadı olarak hem fikir oldukları ve herkes tarafından beğenilen Türk mutfağı kendini ispatlamıştır. Bundan dolayı, ülke olarak çok şanslıyız. Türk mutfağı kültürünü oluşturan tatlar genel olarak Anadolu kültürüne bağlı olarak gerçekleşen yemeklerdir. Ülkemizin 81 vilayetine özgü tatlar ve lezzetler mevcuttur. Adıyaman iline özgü olan lezzetli Adıyaman usulü patlıcan köfte de bu lezzetlerden biridir. Anadolu'nun başlıca kültürüne ev sahipliği yapan illerden biri olan Adıyaman iline özgü Adıyaman usulü patlıcan usulü köfte vermiş olduğu lezzet ile sağlık açısından da bir o kadar eşsiz bir yemek türüdür. Diğer hazırlanan köftelere oranla içeriğinde az miktarda yağ bulunması ile hem hafif hem de sağlıklı bir lezzettir. Anadolu'da genel olarak ağız tatlarına çok önem vermektedirler. Şöyle ki hazırlayacağımız Adıyaman usulü patlıcan köfte hazırlanırken evlerinde asla teflon tava vb. Gibi malzemeler kullanılmamakta ve mahalle fırınlarında sebzeleri pişirmektedirler. Fakat metropollerde böyle bir imkân olmayacağından siz kendiniz teflon tavada hazırlayabilirsiniz. Bundan dolayı, bizde sizler için herkesin evde hazırlayabileceği şekilde Adıyaman usulü patlıcan köfte hazırlanışını açıklayacak olursak;

Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte İçin Gerekli Malzemeleri
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte Sosu İçin Gerekli Malzemeleri
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte Nasıl Yapılır?

Adıyaman usulü patlıcan köfte hazırlanışı, ilk olarak patlıcanları fırında iyice közleyeniz ve közlediğiniz beş adet patlıcanı bir kenara alarak soğumasını sağlayın. Ardından genişçe bir kab alarak içine kıymanızı aktarın. Sonrasında kuru soğanı ince ince kıyımlayınız. Veya robota verebilirsiniz. Kıymanın bulunduğu kaba soğanı, maydanozu, pul biberi ve karabiberi aktarılarak iyice yoğurunuz. Ardından yoğurma işlemi bittikten sonra patlıcanların baş kısmı kalacak şekilde iyice soyunuz. Ardından yoğurduğunuz kıymayı 5 eşit parçaya bölünüz ve soyduğunuz patlıcanların dış kısmında boşluk kalmayacak şekilde iyice kaplayınız. Patlıcanların dış kısımlarını kıyma ile kapladıktan sonra tepsiye dizerek üstünden zeytinyağını gezdirerek fırına atınız. Fırında pişmesi sağlanana kadar sizde sosunu hazırlamaya geçebilirsiniz. İlk olarak birer tava alarak biberleri ince ince dilimledikten sonra tavada pişmesini sağlayın. Ardından tavaya dilimlediğiniz domatesleri ve dövmüş olduğunuz sarımsakları da atarak ve son olarak yağını ile tuzunu da atarak iyice kızarmasını sağlayın. Ardından fırında hazırlamış olduğunuz Adıyaman usulü patlıcan köftenizin üzerine sıcak sıcak dökerek servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }