{ "title": "Afyon Usulü Sakala Çarpan Çorbası", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/afyon-usulu-sakala-carpan-corbasi.jpg", "date": "21.01.2024 05:00:10", "author": "Asiye Gül", "article": [ { "article": "Afyon Usulü Sakala Çarpan Çorbası, bu çorbanın özel bir hikayesi vardır. Yaşlı ve tek başına yaşayan bir dedeye komşusu bir tas çorba götür. Dede çorbayı kaşık yerine tasla içmeyi tercih eder ve çorbanın içinde bulunan erişteler dedenin sakallarına yapışır ve çorbanın adı sakala batan çorba olarak kalır. Bu çorba da yeşil mercimek ve erişte vazgeçilmez malzemesi olarak da bilinir. Fakat bazı yörelerde arpa şehriye ile de yapılır. Afyon yöresinde bu çorba erişte ile yapılması tercih edilir. Şimdi bu tarifi sizlerle paylaşalım.

Afyon Usulü Sakala Çarpan Çorba Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Yeşil mercimek bir gece önce suda ıslanır. Ertesi gün mercimek pişirilir. Bir tencere içine sıvı yağ eklenir ve ince ince doğranmış kuru soğan eklenir kavrulur. Un eklenir ve kavurma işlemi devam eder. Yaklaşık olarak 3-4 dakika daha kavrulan yağ ve un karışımına salça eklenir ve tuzu, kara biberide eklenerek üzerine et veya tavuk suyu konur. Erişte ve yeşil mercimek de eklenerek pismesi için 10-15 dakika kadar pismesi beklenir. Pişen çorba derin bir kâseye alınır sıcak olarak sunulur. Servis edilmeden önce limon suyu eklenir.

Afiyet olsun.
" } ] }