{ "title": "Ankara Usulü Beypazarı Güveci", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/ankara-usulu-beypazari-guveci.jpg", "date": "21.01.2024 10:45:21", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Ankara usulü Beypazarı güveci, Anadolu, binlerce yıldır içinde çoğu devlet barındırmış ve her devletten bize tarihi zenginlikler kalmıştır. Mutfak kültürü de o denli çok çeşitlidir. Atalarımızdan bize kalan yemek kültürü yöresel yemeklerle canlı bir şekilde günümüzde ayakta durmaktadır. İşte Ankara'nın Beypazarı ilçemizde tarihi evinde barındırması yanında yöresel yemekleri damak tadına iz bırakmaktadır. Bu yemeklerden bir tanesi de Beypazarı güvecidir. Beypazarı güveci özen gösterilerek hazırlanan toprak güveçler içinde pişirilerek, aynı şekilde toprak kaplar içinde servis edilir. Bu yemeğin hazırlama aşamasından tutup, servis edilene kadar çok farklı yemek olduğunu göreceksiniz.

Ankara Usulü Beypazarı Güveci Malzemeleri
Ankara Usulü Beypazarı Güveci Nasıl Yapılır?

İlk önce pirinçleri sıcak suda bekletiyoruz. Daha sonra toprak güvecin içine, kabuklarını soyduğumuz ve küp-küp şekilde doğradığımız domatesleri, soğanları da halka şeklinde doğrayıp, yuvarlak şekilde doğranan sivri biberleri güvecin içine atılır. Üzerine etler ve aldığı kadar su doldurulur. Güvecin ağzı kapatılarak, yaklaşık 3 saat kadar pişer. Pişen etleri daha sonra başka bir kaba alınır. Güvecin içinde kalan suya suda bekletilen pirinçler dökülür. Tuz da ilave edilerek fırına tekrar sürülür. Yaklaşık 20 dakika kadar pişen pirinçlerin üzerine etler döşenir. Bu şekilde pirinçler demlendikten sonra servise geçilir. Genellikle küçük kaplara doldurularak servis edilip afiyetle yenir.
" } ] }