{ "title": "Bingöl Usulü Keldoş Yemeği", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/bingol-usulu-keledos-yemegi.jpg", "date": "21.01.2024 08:20:55", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Bingöl Usulü Keldoş Yemeği, Pek çok yörede olduğu gibi Bingöl yöresinde de yaz ve kış zamanlarında yenilen yemekler oldukça farklılık gösterir. Yöre yemeklerine dayanan Bingöl mutfaklarında yemeklerin birçoğu bulgur, ayran, süt, et, çökelek ve bitkilerden yapılır. Çorba, bulgur pilavı ve daha ziyade hamura dayalı olarak yapılan gömme, şirin, tutmaç, keşkek gibi yemekler en çok yapılan yemek türlerinden olmaktadır. Halkın hemen hemen bir kısmı kırsal kesimde yaşadığı için tarımsal ürünlerden ve hayvansal ürünlerden yararlanarak beslenme karşılamaktadır. Bunların yanı sıra sebzeli yemekler, tatlılar, turşular ve kahvaltılık yiyeceklerde yöre mutfağına zengin ve çeşitlilik katan diğer yiyecek türlerinden olmaktadır. Ayrıca keldoş yemeği de bulgurla yapılan ve Bingöl yöresine ait bir yemek türü olmaktadır. Fakat her bayan keldoş yemeğini aynı yapmayıp bulgursuz olarak yapanlarda bulunmaktadır. Un ile yapılan keldoş yemekleri de oldukça lezzetli olmaktadır. Ayrıca hem pratik hem lezzetli olan bu yemek hemen hemen her damak tadına uygun olmaktadır ve yaşlı bile olsa tüketebileceği bir yemek olmaktadır. Örneğin keldoş yemeği ise pratik olarak şu şekilde yapılmaktadır.

Bingöl Usulü Keldoş Yemeği Malzemeleri
Bingöl Usulü Keldoş Yemeği Nasıl Yapılır?

Un tuz ve su eklenerek oldukça sert bir hamur yoğurulmaktadır. Yoğurulan hamur fırın tepsisine konulmaktadır. Hamur sert olduğu için elle bastırılarak yayılır. Kimi ilçelerde hamurun içine yarma da konulmaktadır. Eskiden bu hamur ocak içerisinde ateşin altına gömülerek pişirilirmiş. Ocağın külü çekilerek hamur koyulur üstüne de sac kapatılırmış. Sacın üzerine çekilen köz daha sonra dökülerek ekmek o şekilde pişirilmiş. Hamur hazır duruma geldiğinde ise önceden ısıtılmış olan fırında pişirilir. Pişen ekmek soğuduktan sonra fırından alınarak soğumaya bırakılır. Soğuyan ekmek ufak ufak doğranır ve servis tabağına alınır. Tereyağı kızdırılır. Doğranan ekmeğin üstüne önce ayran sonra da tereyağı gezdirilir ve servis yapılır.
" } ] }