{ "title": "Hatay Usulü Belen Tava", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/hatay-usulu-belen-tava.jpg", "date": "21.01.2024 12:59:35", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Hatay Usulü Belen Tava, Hatay'ın en yüksek ilçesi olan kısacası yayla ilçesi Belen'in ülkemizin genelinde ün yapmış yemeğidir. Zaten batı tarafından Antakya'ya giderken mecbur olarak Belen ilçesinden geçmeniz ve orada Belen tava yemeğini yemenizi şiddetle tavsiye ederim. Belen tava tarifini kolay ve pratik bir biçimde evinizde yapabilirsiniz. Buyurun tarifimize geçelim.

Hatay Usulü Belen Tava Malzemeleri
Hatay Usulü Belen Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

Biberler yıkanır ve çekirdekleri ayıklanarak bir iki santim olacak şekilde doğranır. Domateslerin kabukları soyularak aynı biçimde doğranır. Soğanlar kabukları soyularak ince kıyılır. Sarımsakların kabukları soyulur ve hazırlanır. Hazırlanan malzemeler geniş bir kâsenin içerisine konulur. Üstüne kekik, tuz ve pul biber konularak karıştırılır. Belen tavanın yapılacağı tepsinin içerisine konulur. Etler yıkanarak süzdürülür. Tepsideki sebzelerin üstünü örtecek bir biçimde etler konulur.

Tereyağı eritilir. Etlerin üstünde gezdirilir. Daha önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında Belen tava pişirilirken on dakika da bir fırın kapağı açılarak tepsideki etler karıştırılır. Böylelikle etleri fazla kurumadan ve yanmadan yemeğin pişmesi sağlanmış olur. Yeşillikler yumuşayıp etlerle bütünleştiğinde yaklaşık elli dakika kadar piştikten sonra yemek fırından alınır. Belen tava sıcak bir şekilde servis edilir. Not olarak, Belen tavaya istenirse kuyruk yağı da ilave edilir. Güveç ya da kiremit tavada yapılır. Belen tava kıyma ile de yapılabilir.
" } ] }