{ "title": "Isparta Usulü Kabune", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/isparta-usulu-kabune.jpg", "date": "19.01.2024 13:10:25", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Isparta usulü kabune, Her yörenin kendine ait, o yöreyle özdeşleşmiş yemekler vardır. Bu yemeklerden bir tanesi de kabune yemeğidir. Kabune yemeği Ispartalıların sevdiği ve beğendiği en özel yemektir. En özeldir diyoruz çünkü kabune özel günlerde her zaman sofralarda yer almaktadır. Bilhassa düğünlerde yapılan bu yemek. Düğün öncesi büyük kazanlarda pişirilir. Düğüne gelen davetliler ilk önce çorba, sonra kabune pilavı ve kuru fasulye daha sonra da helva olmak üzere sofralar oluşturulur. 6-7 kişi sofra herkes bir kaptan yemek yer ve kardeşliği pekiştirirler. Kabune yemeğinin bu yörede çıkmasının yanında oralarda özel bir hikayesi de vardır. Rivayet olur ki zamanında gelin ve kaynana aynı evde yaşarlarmış. Kaynan bir gün çarşıya gezmek istemiş ve geline: ben ve kaynatan gelene kadar bize güzel değişik yemek yap. Der ve çıkar. Gelinde çaresiz ne yapacağını bilemez ve evde bulunan nohut, pirinç, soğan ve haşlanmış et ile bir pilav yapmış. Akşam olunca kaynana gezmekten, kaynata çalışmaktan gelince önlerine yemek yenmek için siniye tencereyi ters çevirerek kalıp halinde pilavı koyar. Üstte nohut ve etleri karışık halde gören kaynana, şaşırarak ve o yörenin şivesi ile “gı bu ne?” der ve o günlerden bu günlere kabune olarak ismi değişmiş ve çabuk pişmesi, doyurucu olması nedeniyle çok sevilmiş düğünlerde yer almaya başlamıştır. Isparta merkezde çoğu lokantada bulabileceğiniz bu yemeği, Isparta'ya yolunuz düştüğünde herhangi bir düğüne uğrayarak pilavın tadına bakabilirsiniz.

Kabune malzemeleri
Isparta Usulü Kabune Nasıl Yapılır?

İlk önce soğanları halka şeklinde doğrayıp karabiber, tuz ile karıştırıp pilavı yapacağımız tencereye yağ sürerek soğanları yerleştiriyoruz. Başka bir kapta ılık suyla pirinci yıkayıp, ıslatıyoruz. Pilav tenceresine soğanlardan sonra, sırasıyla haşlanmış veya didiklenmiş eti, nohut ve pirinci yerleştirip, üstüne tuzunu ayarlayın ve kaynar et suyunu bunların üstüne dökün. Yaklaşık yarım saat kadar yüksek ateşte pişirin. Daha sonra ocaktan aldıktan sonra pilavı 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Pişen pilavı geniş servis tabağına ters çevirerek ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }