{ "title": "Kahramanmaraş Usulü Patlıcanlı Ekşili Çorba", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/kahramanmaras-usulu-patlicanli-eksili-corba.jpg", "date": "19.01.2024 14:30:20", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Kahramanmaraş usulü patlıcanlı ekşili çorba, yöresel bir tarif olmasına rağmen sair illerde de sevilerek tüketilen bir çorbadır. Özellikle yöresel lezzetler arayanların kolayca yapabileceği bir tarif olan ekşili çorbanın aslı tarifi denildiğine göre semiz otuyla yapılandır. Patlıcan yerine semiz otu kullanılarak da yapılabilir. Dövme olarak adlandırılan buğday ile yapılan çorba gayet lezzetli ve besleyicidir. Serviste sunuma önem veren hanımlar çorbanın salçasını kâselere koyduktan sonra üzerine dökebilirler. Nane ve pul biberi tereyağında kızdırıp üzerinde gezdirmek de yeterli olacaktır. Ekşili çorba hem salçalı hem salçasız olarak hazırlanabilir.

Patlıcanlı ekşili çorba için gerekli malzemeler
Patlıcanlı ekşili çorba nasıl yapılır?

1'er bardak olan aşurelik buğday ve nohut akşamdan ıslatılır. Sabah süzülüp yıkanır ve düdüklü tencerede 5 bardak su ile ikisi birden haşlanır. Mercimekler yıkanıp süzülür. Patlıcan kabuğu soyulmadan küp-küp doğranır. Tercihe göre patlıcanın kabuğu alacalı soyulabilir. Tuzlu suda 15 dakika kadar bekletilir. Buğday ve nohut haşlandığında yıkanmış olan kırmızı mercimek eklenir. Eğer su az ise bir miktar daha sıcak su eklenir. Mercimekler yumuşayınca patlıcanlar sıkılıp çorbaya eklenir. Patlıcanlar pişene kadar o arada bir tavada tereyağı eritilip salca kavrulur. Bütün baharatlar eklenip yağ biraz daha kızdırılır. Sarımsaklar ezilip kaynayan çorbanın içerisine sumakla birlikte atılır. Daha sonra hazır olan salca çorbanın üzerine dökülür. Sıcak olarak servis edilir.
" } ] }