{ "title": "Kars Usulü Hörre Çorbası", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/kars-usulu-horre-corbasi.jpg", "date": "20.01.2024 04:10:28", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Kars usulü hörre çorbası, özellikle kışın tüketilen çorbalar arasında olduğu için Kars yöresinde en iyi yapılan çorbalar arasında yer almaktadır. Kars'ın oldukça sert geçen soğukları insanların bu çorbayı tüketmelerine neden olarak bu çorbayı insanlara sevdirmektedir. Kars ilimize yakın olan diğer illerde bu çorba her ne kadar yapılsa da kişiler bu çorbayı Kars'ta yapılan hörre çorbası gibi lezzetli yapamamaktadır. Kars usulü hörre çorbası, oldukça eski zamanlardan beri yapılmakta olan ve oldukça geliştirilmiş olan bir çorbadır. Ülkemizin batı bölgelerine doğudaki kadar yayılmamış olan bu çorba aslında son derece lezzetlidir. Bilindiği gibi ülkemizde en soğuk iklim karsta görülmektedir. Bu nedenle Kars ve etrafındaki illerin bu tür çorbalara ihtiyaç duyulmaktadır. Soğuk kış aylarında içinizi ısıtacak bu çorbayı sizlerde karsa gitmeden evlerinizde yaparak etrafınızdaki insanlara farklı lezzetler tattırabilirsiniz. Fakat bunun için bazı malzemelere ihtiyaç duyabilirsiniz. Malzemelerin yanı sıra bu çorbanın yapılışında kıvam tutturmak çok önemlidir. Genellikle çorba yapımları sonrasında sorun kıvam olmaktadır. Sizlerde Kars usulü hörre çorbası yapmak istiyorsanız malzemeleri tam olarak ayarlayın ve kıvamı bu şekilde tutturun. Şimdi bu çorbanın yapılışı için gerekli olan malzemelerden bahsederek yapılış aşamasına geçelim.

Kars Usulü Hörre Çorbası Malzemeleri
Kars usulü hörre çorbasının Kars'taki bir diğer adı ise un çorbasıdır. Buun nedeni içerisinde kullanılan malzemelerden en çoğu undur. Fakat batıda ve diğer bölgelerde bulunan çorbalar arasında un çorbaları bulunmaktadır. Bu nedenle hörre çorbasına un çorbası denilmemelidir.

Kars Usulü Hörre Çorbası Nasıl Yapılır?

Kars usulü hörre çorbasının yapılışı aslında oldukça basittir. Hem az malzeme ile hem de oldukça kolay bir çorba olan hörre çorbası, her nedense yayılmamaktadır. Bu durumun nedeni insanların bu çorbanın yapılışını zor sanmalarındandır. Öncelikle bir tencere içerisine tereyağını koyarak eritin. Fakat belirtmek isterim ki tereyağı hızlı bir şekilde yanacağından çok fazla bekletmeden eridikten sonra diğer işleme geçmelisiniz. Tere yağı eridikten sonra üzerine üç kaşık un ekleyerek sürekli karıştırın ve kavurmaya devam edin.

Bir süre sonra unun rengi pembeleşmeye başlayacaktır ve koku salacaktır. İşte bu sırada malzemelerde belirtiğimiz kadar suyu yavaş yavaş karıştırarak ekleyelim ve suyun tamamını ekledikten sonra tuzunu ve karabiberini ekleyiniz. Fakat unutmayın ki bu aşamalar sırasında sürekli olarak karıştırmayı unutmayınız. Aksi halde topaklar oluşabilmektedir.

Bu durumda bir yandan da bir küçük tava içerisinde yarım kaşık tereyağı ve salçayı iyice kavuralım ama yakmamaya özen gösterin. Yağ ve salça hazırlandıktan sonra Kars usulü hörre çorbası üzerine bu sosu her yerine gelecek şekilde dökelim ve servise hazır hale getirelim. Unutmayın ki bu çorba en lezzetli olduğu an sıcak olduğu zamandır. Bu nedenle hörre çorbasını sıcak sıcak yemelisiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }