{ "title": "Konya Usulü Tirit", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/konya-usulu-tirit.jpg", "date": "19.01.2024 12:14:09", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Konya usulü tirit, Tirit, ülkemizde yenilen yerlerde çok beğenilen ve sevilerek yenilen bir yemek türüdür. Tirit yemeği yöreden yöreye çok farklılık göstermektedir. Hatta aynı yörede bile farklı türlerde de olabilmektedir. Konya yöremizde de tirit çok sevilen bir yemek türü olup, Konya'da evlenen gençlerin düğünlerinde de yer alan bu yemeğin adı “Çetnevir” olarak geçmektedir. Konya yöresinde tiritin bir diğer adı da “Papara”dır. İşte tirit aynı yörede bile farklı isimlerle anılmaktadır.

Tirit malzemeleri
Konya Usulü Tirit Nasıl Yapılır?

İlk önce tandır ekmeklerini küp-küp olacak şekilde kesiyoruz. Kuşbaşı şeklinde doğradığımız etimizi düdüklü tencereye koyup haşlamak için kendi suyuyla birlikte ocağa alıyoruz. Düdüklü tencerenin üzerinde 3 parmak boşluk kalacak şekilde su doldurup kapağını hava almayacak şekilde kapatalım. İyice yumuşatmak için düdüklü tencerede haşlıyoruz. Bu aşamadaki suyun çok olmasının sebebi ekmekleri ıslatmak için kullanacağız. Daha sonra domatesleri küp-küp doğrayalım. Başka bir kapa soğanları halka şeklinde doğrayıp sumak ve zeytinyağı ile karıştırıyoruz ve yine ayrı bir yere biberleri de ince olacak şekilde doğrayın. Orta boy tepsiye, küp-küp doğradığımız ekmekleri döşüyoruz. Düdüklü tencerede haşlanan etin suyuyla, ekmekleri yumuşak olacak şekilde ıslatalım. Islanan ekmeklerin üzerine sırasına uyacak şekilde ilk önce yoğurdu biraz sulandırıp ekmeğin üzerine yayıyoruz. Daha sonra domatesleri yoğurdun üstüne boş yer kalmayacak şekilde döküp, onun üstüne de biberleri yayıyoruz. En son soğanları da boş yer kalmayacak şekilde yaydıktan sonra, iyice haşlanan etleri döküp, tuzunu, pul biberini atıyoruz. Burada tercih meselesi olarak ister etleri tereyağı ile kavurup dökebilirsiniz ya da en son olarak baharatları atmadan önce tereyağını eritip, tiritin üstüne dökebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }