{ "title": "Konya Usulü Zerde Tatlısı", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/konya-usulu-zerde-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 14:46:26", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Konya Usulü Zerde Tatlısı, Zerde Konya düğünlerinde ikram edilen ara tatlı olarak bilinir. Ara tatlısı diyoruz çünkü ana tatlısı irmik helvası da ondan. Zerde pilavla beraber ikram edilir etrafında çember oluşturulup aynı kaptan yenen sofralara. Bu tarifi olduğu gibi yapmayıp birazcık değişiklikler yaptım. Tadı olarak pirinci çok fazla geldiği için pirincini biraz azalttım. Bu tarif düğünlerdeki zerde'den biraz faklı. Düğünlerdeki zerdelerin içine safran ve zerdeçal koyulmuyor, rengi şeffaf beyaz oluyor. Sebebi tahminimce safranın çok pahalı olmasından kaynaklanıyor. Dilerseniz safran ve zerdeçal kullanmadan ya da sadece zerdeçal kullanarak da yapabilirsiniz. Kimi pilavla karıştırıp yemek ister kimi pilavdan sonra tercih eder. Konya'nın çok güzel bir geleneğidir düğün pilavları. Sabah 9 ve 12 saatleri arasında yenir. Bayanlar ve erkekler ayrı sofralara otururlar. Davetsiz misafirlere de kapısı açıktır her zaman. Hatta düğün sahipleri davetsiz misafirler için birkaç masa fazladan ayarlarlar. Halk arasında pilav dökmek olarak bilinir ve menüsü yoğurt çorbası, kavurmalı pilav, bamya yemeği, zerde- pilav, hoşaf, irmik helvası olan düğün yemekleri. Sabahın en erken vaktinde gidilen bu düğün yemeklerini Konya'dayken çok sevmesem de şimdi özlemle anıyorum aynı kaptan yemek yenen kadın ve çocuk seslerinin birbirine karıştığı düğün pilavlarını. Bir gün yolunuz düşerse Konya'ya Düğün pilavı yemeden dönmeyin sakın. Bir pazar günü uzun araba kuyruklarının olduğu kalabalığı takip edin ve Türk bayrağını gördüğünüz yere girin bir selamınız yeter. Yurdumun diğer illerinde olduğu gibi örf ve adetlere sıkı sıkı bağlılık Konya düğün pilavında da söz konusudur. Yemekte asıl tatlı olarak yenen helvadır. Hangi masaya kaç tabak zerde ya da pilav gideceğinin garantisi yoktur, bu yüzden çok yemek yapmak adettendir. Özellikle gençler aralarına az pilav yiyeni almazlar.

Konya Usulü Zerde Tatlısı Malzemeleri
Konya Usulü Zerde Tatlısı Nasıl Yapılır?

Safran ve zerdeçalı bir kâseye alıp üstüne gül suyunu döküp karıştırın. Pirinci yıkayıp 1 litre suyla beraber tencereye alın. Kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar haşlayın. Pirinçler pişince şekeri ilave edin kısık ateşte 15 dakika daha pişirmeye devam edin. Yarım kahve fincanı suyla nişastayı karıştırıp tatlıya ilave edin. Koyulaşmaya başlayınca gül suyuyla ıslattığınız safran ve zerdeçalı safranın tanelerini süzerek tencereye ilave edin. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatıp gül suyu kokusunun sinmesi için 10-15 dakika dinlendirin. Ilıkken kaselere ekleyip soğutun. Kuş üzümü, çam fıstığı ve doğranmış kiraz taneleriyle süsleyin.
" } ] }