{ "title": "Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/sanliurfa-usulu-etsiz-cig-kofte.jpg", "date": "21.01.2024 13:50:52", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Şanlıurfa usulü etsiz çiğ köfte, ülkemizde insanların en çok beğendiği çiğ köftelerin başında gelmektedir. Lezzet olarak oldukça etkileyici olan ve aynı zamanda etli ve etsiz olabilmektedir. Şanlı Urfa'ya özgü bu lezzetin her iki çiğ köftesi de son derece lezzetlidir. Şanlıurfa Etsiz çiğ köfte özellikle etli çiğ köfteye göre çok daha kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki Urfa'ya özgü olan bu çiğ köfte yapılış olarak oldukça zordur. Aslında bu çiğ köftenin yapılışındaki zorluk direk olarak kişinin kol gücüne dayanmaktadır. Çünkü kişilerin çiğ köfteyi yapabilmesi için oldukça yoğurması gerekmektedir. Yoğurma işlemi etli çiğ köfteye göre çok daha kolaydır ama yine de oldukça zordur. Bunun için Şanlıurfa usulü etsiz çiğ köfte yapmak isterseniz bu duruma kendinizi hazırlayabilirsiniz. Şanlıurfa usulü çiğ köfte aslında diğer çiğ köftelere göre oldukça farklıdır. Bu nedenle bu çiğ köfteyi yiyen insanların damağında bu tat sürekli olarak kalmaktadır. Bu durumda Şanlıurfa çiğ köftesini yemek için oralara kadar gitmeniz gerekmemektedir. Bu çiğ köfteyi biraz zahmetli de olsa evde yaparak yiyebilirsiniz. Fakat belirtmek isterim ki çiğ köftenin Şanlıurfa usulü gibi lezzetli olabilmesi için malzemeleri orijinal olarak seçmeniz gerekmektedir. Şimdi malzemelerden bahsedelim.

Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte Malzemeleri
Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Öncelikle etsiz çiğ köfteyi yapmak için derin bir leğen bulmanız gerekmektedir. Leğenin geniş olması bulgurun yoğurma sırasında dökülmesini engelleyecektir. Şimdi ince bulgurun hepsini leğen içerisine dökün ve çiğ köfte için ayrı bir kapta sos hazırlayalım. Sosumuz için ise her iki çeşit salçayı bir kap içerisinde karıştıralım ve üzerine tuz, karabiber, pul biber istenirse ketçap, isot, tarçın gibi malzemelerde eklenebilir. Bu eklentiler yapıldıktan sonra malzemeleri kıvam alana kadar iyice çırpın. İşte sos hazır.

Bu aşamada bulguru sıcak su ile ıslatalım ve bulgur sakı kıvamına gelene kadar bol bol yoğuralım. Bir süre bulgur ve su yoğurulduğu zaman suyu çekecektir ve yumuşayacaktır. Şimdi ise bir su içerisine et bulyon ekleyerek kaynamaya bırakalım. Bu sırada bizde boş durmadan hazırladığımız sosu bulgurun üzerine ekleyerek bol bol yoğuralım. Ne kadar sert yoğurulur ise lezzet o kadar artar. Son olarak çiğ köfteye yağ ve maydanoz ekleyerek yoğurmaya devam edin. Unutmayın ki isterseniz Şanlıurfa usulü etsiz çiğ köfte yaparken nar ekşisi limon gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }