{ "title": "Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/sanliurfa-usulu-yalanci-cig-kofte.jpg", "date": "21.01.2024 15:05:36", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Şanlı Urfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte, Çiğ köfte günümüzde olmazsa olmazlardan olup hemen hemen her insanın asla vazgeçmeyeceği bir yemek türü olmaktadır. Fakat çiğ köfteyi günümüze getiren yer ise Şanlıurfa olmaktadır. Fakat her Şanlı Urfalı çiğ köfteyi becerememektedir. Çiğ köfteyi beceren ve tam kıvamında yapan kişi ise mutlaka evine özel çağırdığı çiğköfteyi elleriyle yaparak tatları damaklarda bırakmaktadır. Fakat çiğ köfteyi önceden Şanlı Urfalılar et ile yapmaktaydı şimdi ise etsiz yaparak çiğ köfteyi yalancı olarak insanlara yedirmektedirler. Zaten kime sorarsak soralım kim çiğ köfteyi tam kıvamında yapar dediğimizde direk Şanlıurfa gösterilir. Ayrıca oraya gidip yememek ise büyük hata olmaktadır. Bir de erkeğinden bayanına bu yemeği yapıp hiç su kullanmadan tam kıvamını tutturmaktadır. Fakat bizim halkımız ise su ile robota etsiz bir şekilde çekerek yoğurup sunmaktadır ve adını çiğ köfte koymaktadır. Bu işleme ise yalancı çiğ köfte denilmektedir. Şanlıurfa'nın vazgeçilmez lezzeti yalancı çiğ köfte, yiyen kişilerin asla unutamayacağı bir lezzet türüdür. Genelde bizlerce özel günlerde yapıldığı bilinen çiğ köfte genelde Urfa'nın yerli aileleri tarafından neredeyse her gece yapılmaktadır. Bizler nasıl meyve yiyor ve yediriyor isek Şanlıurfa'da köfte yedirip yemektedir.

Şanlı Urfa usulü yalancı çiğ köfte

Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

İlk olarak yapılacak olan çiğ köfteyi herkesin kolay yapabilmesi için basit bir şekilde tarif etmek istedim. Çok ince çekilmiş olan bulguru tepsiye koyalım daha sonra ceviz tozunu ekleyelim. Biber salçası, domates salçası, ketçap, isot, tarçın, toz biber, çiğ köfte baharatını geniş bir kap içerisine alarak eklenmelidir eklediğimiz baharatlar ve malzemeler krema kıvamına gelene kadar çırpılmalıdır. Tepsinin içerisine ceviz ve bulguru ilave edelim daha sonra sıcak su ile ıslatalım. Bulgur sakız şekline gelene kadar yoğurmaya devam edilir. Yoğurduğumuz bulgur için tekrar ekleyeceğimiz su hazırlanmalıdır 2 bardak su ve et toz bulyonu ekleyelim ve 5 dakika bu şekilde kaynatalım. O arada derin bir kabın içerisindeki baharatlı ve salçalı sosu yumuşayan bulgura ekleyerek tekrar yoğurmaya devam edelim. Kaynayan et suyunu bulgurumuza ekleyip yoğurmaya devam edelim. Çiğ köftenin tuzuna bakılır ve isteğe bağlı tekrar tuz eklemesi yapılabilir. Son olarak yağı ekleyerek yoğurmaya devam edilir etsiz çiğ köfte sakız kıvamında olmalıdır. Daha sonra tepsinin köşesine alarak dinlendirmeye bırakalım. Çiğ köftesi kıvamını alana kadar bekletelim. Çiğ köfteyi yaparken limon suyu ve nar ekşisi eklenmemelidir limon suyu ve nar ekşisi sadece kısır yaparken kullanılmaktadır. Sonra dinlenen çiğ köfteyi marul ile servis yapın. Sarımsağı isteğe göre toz şeklinde kullanabilirsiniz." } ] }