{ "title": "Van Usulü Kavurmalı Uşgun Ekşilisi", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/van-usulu-kavurmali-usgun-eksilisi.jpg", "date": "19.01.2024 22:17:48", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Van Usulü Kavurmalı Uşgun Ekşilisi, Uşgun günümüzde hemen hemen herkesin boş bir şekilde yemiş olduğu bir bitki türü olmaktadır. Doğa her zaman insanlar için besin kaynağı olmaktadır. Sonsuz bir şifa deposu olan ve aynı zamanda beslenme ve hayatı devam ettirme açısından da çeşitlilik sunmaktadır. Uşgun verimsiz topraklarda yetişen ekşimsi bir bitki türü olmaktadır. Van yöresinde ise bu bitkinin yemeği yapılmaktadır. Uşgun ekşi olduğu için yemeklerde ekşili olmaktadır. Fakat bu yemek sadece Van yöresine ait olduğundan ve burada meşhur olduğundan bizlerde çok yapılmamaktadır. Hemen hemen hiç yapılmamaktadır da diyebiliriz. Yalnız bu yemek tam da ekşi hastası olanlar için mükemmel ötesi bir yemek olmaktadır. Fakat bu yemeği asıl Van yerlileri elinden yemek bir başka olmaktadır.

Van Usulü Kavurmalı Uşgun Ekşilisi Malzemeleri
Van Usulü Kavurmalı Uşgun Ekşilisi Nasıl Yapılır?

Yemeğe başlamak için ilk olarak uşgunların kabuklarını soymalıyız. Kabukları soyulan uşgunlar minik minik doğranmalıdır. Evelik bitkisi de ayıklanarak yıkanır ve aynı şekilde minik minik doğranır. Bir tencere içerisine yağ koyularak soğanlar kavrulur. Daha sonra uşgunlar koyularak iyice pişirilmelidir. Evelikler, salça, tuz ve kavurma eklenerek karıştırılır. Yemeğe su eklenerek birkaç taşım kaynatılmalıdır. Evelikler pişince yumurtalar içerisine kırılmalıdır. Tencerenin ağzı kapatılarak yumurtaların pişmesi beklenir. Yumurtalarda piştikten sonra ocaktan alınarak servis etmek için tabaklara koyulur. Tabağa alınan yemeğin üzerine ince kıyılmış kişniş serpilir. Kişniş koymamızın sebebi hem lezzet hem de koku vermesi amaçlı olmaktadır. Daha sonra sıcak sıcak servis yapılarak pratik bir şekilde hazırlanmış olur.

" } ] }