{ "title": "Yöresel Yemekler", "image": "https://www.yoreselyemekler.gen.tr/images/yoresel-yemekler.jpg", "date": "19.01.2024 16:30:00", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "Yöresel yemekler, şehirlerine has tariflere sahiptir. Türk mutfağını farklı kılan, dünya mutfağında 3. Sıraya taşıyan şey bu yöresel tat zenginliğidir. Kültürel farklılık gösteren yörelerin damak zevkleri de farklıdır. Bir yörede meşhur olan yemekler tariflerde farklılık gösterse de ülkenin birçok yerine yayılmıştır. Doğu bölgelerinin yöresel yemekleri etli, bulgurlu, acılı ve bol salçalı iken Karadeniz, Akdeniz bölgelerinde zeytinyağlı yemekler yoğunluktadır. Bursa'nın ızgara köfteleri, Trabzon'un karalahana haşlaması, Malatya'nın analı kızlı içli köftesi, Ardahan'ın elma dolması, Adana'nın kebabı gibi meşhur, hemen hemen her damağa uygun yöresel lezzetler vardır.

Gaziantep Mutfağından Yuvalama Köfte Tarifi Malzemeleri
Gaziantep Mutfağından Yuvalama Köfte Nasıl Yapılır?

Derin bir hamur yoğurma kabın içerisine pirinç unu, kıyma, karabiber ve tuz koyulup yoğrulmaya başlanır. Gerekli ölçüde azar azar su ilavesi ile köfte hamuru hazırlanır. İyice kıvama gelmesi için 10 dakikaya kadar yoğrulma işlemine devam edilir. Hazır olan hamurdan küçük parçalar alıp kalem uzunluğunda rulolar yapılır. Bunlardan nohut büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlanır. Hamurun ele yapışmaması için bir kabın içerisindeki su ile eller arada ıslatılır. Antep mutfağında makbul olan bu köfteleri, en küçük şekilde yapmaktır. Tüm hamur bitene kadar küçük küçük köfteler yapılıp bir tepsinin üzerine birbirine yapışmayacak şekilde yayılır. Köfteleri yuvarlama işlemi sizin el becerinize kalmıştır, dilerseniz avucunuzda bir parça hamuru sıkarak diğer elinizle küçük parçalar koparıp yuvarlayabilirsiniz.

Akşamdan ıslatılmış olan nohutlar, kuşbaşı eti ile tencereye konur. İç yağı küçük doğranıp ilave edilir. Biraz kavrulduktan sonra su eklenip pişirilir. Pişen etlerini içine köfteler de yavaş yavaş ilave edilip köfteler pişinceye kadar kaynatmaya devam edilir. Diğer yandan yemeğin son aşaması olan terbiyeyi hazırlamak için bir kabın içerisinde yoğurt, un, yumurta çırpılır. Hazır olan harca biraz yemeğin suyundan konup çözülmesi ve ılıması sağlanır. Daha sonra kaynayan köftelerin içine hızlıca karıştırılarak dökülür. Bir iki tık daha kaynatılıp yemeğin altı kapatılır.

Son olarak bir tavanın içerisine yeteri miktarda tereyağı konup eritilir. İçerisine bolca nane atılıp kızdırılır. Kızan naneli yağ yuvalama köfte yemeğinin üzerinde gezdirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Yozgat Mutfağından Testi Kebabı Tarifi Malzemeleri
Yozgat Mutfağından Testi Kebabı Nasıl Yapılır?

Testi kebabının özelliği yağlı olmasıdır. Bu sebeple malzemeleri çoğaltırken yahut azaltırken oranı iyi ayarlamak lazımdır. Fazla domates, yemeği sulu yapacağından lezzeti eksik kalacaktır. Etler kuşbaşı şeklinde doğranmış, orta yağlı dana eti yahut kuzu eti olmalıdır. Biberler ve domatesler de etlerin büyüklüğünde doğranır. Soğanlar ve sarımsaklar soyulur. Hepsi bir kabın içinde baharatlarla beraber harmanlanır. Tereyağının yarısı temiz testinin tabanına konur. Üzerine malzemeler güzelce testinin içine yerleştirilir. En üste kalan tereyağı konur. Eğer yemek ateşte pişirilecekse testinin ağzı hamur ile kapatılır. Hava alması için hamurda küçük bir delik açılır. 2 saat pişmesi yeterli olacaktır. Yemek pişince testinin boğum kısmının altındaki çizgiye çekiçle bir kere vurup başının kırılması sağlanır ve yemek sıcak olarak servis edilir. Yozgat usulü testi kebabı için özel testiler satılıyor. Yemek pişince testi kırılıp servis ediliyor. Bu sebeple yemek için uygun tasarlanmış testileri satın almak gereklidir.
" } ] }