yoreselyemekler.gen.tr
yöresel yemekler

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Adana Usulü İçli Köfte

Adana usulü içli köfte gibi bazı yemekler vardır; Özeldir, ünü yöresel anlamdan uzaklaşıp bütün ülkeye yayılmıştır. İçli köfte bu yemeklerden biridir. Onun lezzetini tatmak amaçlı illaki bir yöresel yemek sunan bir restorana gitmek ya da Adana'lı bir arkadaşınızın olması gereklidir. Bilen bilir içli köftenin tadını, bilmeyenler amaçlı ise özgün tarif burada verilecektir.

İçli köfte başka illerimizde de yapılır. Biz Adana usulü yapacağız.  
İçli köfte yapımının 3 mertebesi vardır.  

Hamurunun yoğrulması ve içinin hazırlanması 
Köftelerin yuvarlak bir olarak kurulması 
Kaynamış suda pişirilmesi 
Yukarıdaki koşulların tümünün bizzat içerisinde özel püf noktaları vardır. Her mertebesi ve İlgi edilecek noktalar aşağıda detaylı bir olarak anlatılmıştır. Zira içli köfte bir malzeme bileşenlerinin karıştırılarak oluşturulduğu bir yemek değildir. Bu yüzden en ince ayrıntısına  bile ilgi etmemiz gereklidir.  

İçli köftenin içerisine konulacak gerekli malzemeler 
  • 1 kg ortada yağlı kıyma ( kuzu eti ya da dana eti )  
  • 1 kg kuru soğan, kırmızı soğan tercih etmeliyiz. Zira ek olarak az sulanır. Şayet beyaz soğan kullanacaksak doğradıktan sonra yıkayıp güzelce suyunu süzdürelim
  • Yarım kg tereyağı 
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Hamurun hazırlanması amaçlı gerekli gerekli malzemeler 
  • Yarım kg ince bulgur 
  • Yarım kg irmik 
  • 1 tutam kuru nane 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çorba kaşığı biber salçası 
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber 
  • 1 yumurta   
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • ve tuz 
Pişirilmesi amaçlı gerekenler 
Su, tuz ve nar ekşisi 
İçli köftenin içinin hazırlanması 
Öncelikle kıymayı tavaya koyup kavurmaya başlıyoruz. Soğanları küp şeklinde doğrayarak yıkıyoruz ve suyunu süzüp kurutuyoruz.
Adana Usulü İçli Köfte

Kırmızı soğan kullanacaksak bu işleme gerek bulunmaz. Ocağın üstünde kavrulmakta meydana gelen kıymamız suyunu çekmişse soğanları ekliyoruz.
Soğanlarla beraber 1/2 kg tereyağını harcımıza ilave ediyoruz. 1 çay kaşığı karabiberi ve kimyonu ekleyip tuzunu atıyoruz. Soğan pişene kadar ocağın altını kapatmıyoruz. Soğanlar piştikten sonra içli köftenin harcını ocaktan alarak soğumaya bırakıyoruz. Önemli püf noktalarından biride budur. İçli köftenin harcının içerisine koyduğumuz tereyağı donma kıvamında olmalıdır. Yabancı çeşitli olursa köfteyi kavuşturmamız gerçekleşmez.

İçli Köftenin Hamurunun Hazırlanması 

Yarım kg irmik ve 1/2 kg ince bulguru yayvan bir kap içerisinde karıştırıyoruz. Bu karışımın üzerinden bir su bardağı su ekleyip ıslatıyoruz. 1/2 saat bu olarak bekletiyoruz. Islatma işlemi ardından başka malzemeleri de (kimyon, nane, kırmızı biber, salça ve tuz) katarak yoğurma işlemine başlıyoruz. Yanımıza bir tas su alıyoruz. Yoğurma esnasında avucumuza dökerek hamurun kıvamını ayarlıyoruz. 
Püf noktası: Hamur sakız kıvamına gelene kadar yoğrulmalıdır. Yoğurma tarzı yumruklarımızla eze eze olmalıdır. Ceviz büyüklüğünde bir parça alır bakarız şayet dağılmadan açılabiliyorsa hamurumuz olmuş demektir. Ne kadar çok fazla miktarda yoğurursak öylesine iyi olabilir.
İçli Köftelerin Kurulması 
Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yaparız. Bezeyi alıp baş parmağımızı ortasından batırıp çanak tarzı veririz. Elimiz yapışmaması amaçlı bir çok kez suya batırmalıyız.  
Pişirme Yolu 
İçli köfteyi kızartmak veya kaynatmak biçimde 2 formülle pişirebiliriz. 
Kaynatma Yolu  Kaynatacağımız köfte miktarına yönelik bir tencere belirliyoruz. Yarısından belli bir süre fazla miktarda su koyup içerisine bir kaşık nar ekşisi ilave edip ve tuz atıp kaynatıyoruz. Su kaynadıktan sonra köfteleri birbirine fazla miktarda temas etmeyecek olarak tencereye yerleştirip kabuğu yumuşayana kadar pişiriyoruz. 

Yayınlanma Tarihi : 17.11.2015 11:27:51

Adana Usulü İçli Köfte Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Adana Usulü İçli Köfte"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Denizli Usulü Bediren

Denizli Usulü Bediren, Bediren, çitlemlik ağacının bahar aylarında tomurcuk oluşturan çiçeği olarak bilinmektedir. Taze halde yaprakları toplanarak bir çeşit salata elde edilir. Denizli yöresin bu salataya buna bediren adı verilir...

Isparta Usulü Taseti

Isparta Usulü Taseti: Yöresel tariflerden biri de Isparta usulü teseti yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen bu yemeğin tarifi de çok kolaydır. Yapılışı şu şekildedir.Malzeme listesi: 1 kilo orta boy pa...

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarakta yiyebilirsiniz. Anadolunun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kayn...

Çankırı Usulü Mantarlı

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar bir çok yönden çok sağlıklı bir üründür. Birde doğadan olunca iki kat sağlık...

Bursa Usulü Etli Kereviz

Bursa usulü etli kereviz, adında da anlaşılabileceği gibi ülkemizde Bursa'ya özgü lezzetlerden biridir. Bursa'ya giden ve bu lezzeti tadan insanlar son derece hayranlıklarını bırakarak dönmektedir. İçerisindeki etin ağızda dağılma...

Hatay Usulü Hettüş

Hatay Usulü Hettüş, adından da anlaşılacağı gibi Hatta iline ait olan bir salata tarifi olarak bilinmektedir. Bu salatanın içerisinde kullanılan yeşilliklerin oluşturmuş olduğu ayrı bir lezzet diğer salatalardan farklı olarak eşsi...

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça faydalı ve çok pratik bir yemektir. Şimdi Balıkesir yöresine ait olan çalkama yeme...

Hakkari Usulü Doleme

Hakkari usulü Doleme: Yöresel yemekler arasında en çok tercih edilen ve sevilen yemeklerden biri de Hakkari usulü doleme yemeğidir. Lezzetli oluşuyla çok sık tercih edilen bu yemeğin yapımı şu şekildedir; Malzeme Listesi1 kilo kab...

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu, Kütahya ilimizde insanlar genel olarak ev ürünleri ile beslenmektedirler ve bu beslenmenin temelini buğday ürünleri, hamurlular ile süt ürünleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra böreklerde de ol...

Nevşehir Fırında Çömlek Eti

Nevşehir Fırında Çömlek Eti, Nevşehire özgü bir yemek türü olup ağızları sulandırabilecek en güzel yemeklerden biri olmaktadır. Özellikle Nevşehirlilerin en önemli misafirlerine yaptıkları ve sundukları bu yemek hem doyurucu olup...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yöresel yemekler, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018