yoreselyemekler.gen.tr
yöresel yemekler

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Konya Usulü Tirit

Konya usulü tirit, Tirit, ülkemizde yenilen yerlerde çok beğenilen ve sevilerek yenilen bir yemek türüdür. Tirit yemeği yöreden yöreye çok farklılık göstermektedir. Hatta aynı yörede bile farklı türlerde de olabilmektedir. Konya yöremizde de tirit çok sevilen bir yemek türü olup, Konya'da evlenen gençlerin düğünlerinde de yer alan bu yemeğin adı “Çetnevir” olarak geçmektedir. Konya yöresinde tiritin bir diğer adı da “Papara” dır. İşte tirit aynı yörede bile farklı isimlerle anılmaktadır.

Tirit malzemeleri

  • 3 kg kuşbaşı et
  • 4 tane tandır ekmeği (Hamur olmaması için tandır ekmeği olması lazım)
  • 2 kg süzme yoğurt
  • Yarım kg tereyağı
  • 1.5 kg yeşil biber (köy biberi)
  • 3 tane büyük soğan
  • 2 kg domates
  • Bol sumak ve pul biber
  • Tuz
Hazırlanışı

İlk önce tandır ekmeklerini küp küp olacak şekilde kesiyoruz. Kuşbaşı şeklinde doğradığımız  etimizi düdüklü tencereye koyup haşlamak için kendi suyuyla birlikte ocağa alıyoruz. Düdüklü tencerenin üzerinde 3 parmak boşluk kalacak şekilde su doldurup kapağını hava almayacak şekilde kapatalım

Konya Usulü Tirit

İyice yumuşatmak için düdüklü tencerede haşlıyoruz. Bu aşamadaki suyun çok olmasının sebebi ekmekleri ıslatmak için kullanacağız. Daha sonra domatesleri küp küp doğrayalım. Başka bir kapa soğanları halka halka doğrayıp sumak ve zeytin yağı ile karıştırıyoruz ve yine ayrı bir yere biberleri de ince olacak şekilde doğrayın. Orta boy tepsiye, küp küp doğradığımız ekmekleri döşüyoruz. Düdüklü tencerede haşlanan etin suyuyla, ekmekleri yumuşak olacak şekilde ıslatalım. Islanan ekmeklerin üzerine sırasına uyacak şekilde ilk önce yoğurdu biraz sulandırıp ekmeğin üzerine yayıyoruz. Daha sonra domatesleri yoğurdun üstüne boş yer kalmayacak şekilde döküp, onun üstüne de biberleri yayıyoruz. En son soğanları da boş yer kalmayacak şekilde yaydıktan sonra, iyice haşlanan etleri döküp, tuzunu, pul biberini atıyoruz. Burada tercih meselesi olarak ister etleri tereyağı ile kavurup dökebilirsiniz yada en son olarak baharatları atmadan önce tere yağını eritip, tiritin üstüne dökebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Yayınlanma Tarihi : 17.11.2015 11:25:56

Konya Usulü Tirit Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Konya Usulü Tirit"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarakta yiyebilirsiniz. Anadolunun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kayn...

Isparta Usulü Taseti

Isparta Usulü Taseti: Yöresel tariflerden biri de Isparta usulü teseti yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen bu yemeğin tarifi de çok kolaydır. Yapılışı şu şekildedir.Malzeme listesi: 1 kilo orta boy pa...

Çankırı Usulü Mantarlı

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar bir çok yönden çok sağlıklı bir üründür. Birde doğadan olunca iki kat sağlık...

Bursa Usulü Etli Kereviz

Bursa usulü etli kereviz, adında da anlaşılabileceği gibi ülkemizde Bursa'ya özgü lezzetlerden biridir. Bursa'ya giden ve bu lezzeti tadan insanlar son derece hayranlıklarını bırakarak dönmektedir. İçerisindeki etin ağızda dağılma...

Hatay Usulü Hettüş

Hatay Usulü Hettüş, adından da anlaşılacağı gibi Hatta iline ait olan bir salata tarifi olarak bilinmektedir. Bu salatanın içerisinde kullanılan yeşilliklerin oluşturmuş olduğu ayrı bir lezzet diğer salatalardan farklı olarak eşsi...

Hakkari Usulü Doleme

Hakkari usulü Doleme: Yöresel yemekler arasında en çok tercih edilen ve sevilen yemeklerden biri de Hakkari usulü doleme yemeğidir. Lezzetli oluşuyla çok sık tercih edilen bu yemeğin yapımı şu şekildedir; Malzeme Listesi1 kilo kab...

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu, Kütahya ilimizde insanlar genel olarak ev ürünleri ile beslenmektedirler ve bu beslenmenin temelini buğday ürünleri, hamurlular ile süt ürünleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra böreklerde de ol...

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk, Fıstıklı tavuk Antep yöresinin  yemeklerinden meşhur olup hemen hemen Antepli hamarat bayanların yapmış olduğu en pratik ve en kolay yemeklerden biri olmaktadır. Misafir perverliği seven Gaziantepli...

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça faydalı ve çok pratik bir yemektir. Şimdi Balıkesir yöresine ait olan çalkama yeme...

Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası

Gümüşhane usulü  etli samsak tavası, Bu yemek Gümüşhane yöresine aittir.Ama her bölgede yapılan yöresel bir yemektir ve çok lezzetlidir. İçindeki malzemeler sayesinde çok vitamin mineral ve protein kaynağıdır. Sofralarımızın tacıd...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yöresel yemekler, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018