Mardin usulü maldum, aslında çok fazla bilinmeyen ve oldukça lezzetli olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Çok fazla yaygın olmayan bu yemeği bir kez yiyenler bir daha yemeden duramamaktadır. Son derece lezzetli olan ve yiyenleri büyüleyen bu yiyecek ülkemizin doğu bölgesine ait lezzetler arasında yer almaktadır. Yapılışı biraz zor gibi görünen ve insanların aklına çok zor yapılan bir yemek olarak kazınan maldum aslında doğru bir şekilde yapıldığında çok kolay olmaktadır.
Sizlerde Mardin yöresine ait olan maldum yemeğini kendi evinizde yaparak misafirlerinize ya da ailenize mükemmel lezzetleri tattırabilirsiniz. Fakat uygun lezzeti yakalayarak bu yemeği aynen mardin yöresindeki gibi yapabilmeniz için sizlerde verdiğim tarife uymalısınız. Aksi durumlarda kıvamsızlık durumu meydana gelebilmektedir. Yapılışı zor gibi görünse de aslında oldukça kolay olan bu yemek tarifini uygulamak için bazı malzemeler gerekmektedir. Diğer yemeklere göre oldukça fazla malzemeden yapılan bu yemeğin yapılışı sonrasındaki lezzeti tattıktan sonra sizlerde malzemenin çok bir öneminin olmadığını göreceksiniz. Şimdi gerekli olan malzemeleri hazırlayarak bu yemeğin yapılışına geçebilirsiniz.
- Yarım kilo kadar dana kıyma
- Üç adet küçük boy kabak,
- Bir adet kuru soğan,
- Beş adet sivri biber,
- Yarım demet maydanoz,
- Bir tutam karabiber ve bir miktar pul biber,
- Bir tutam yenibahar,
- Bir miktar sıvı yağ,
- Dört adet domates,
- Üç adet patlıcan
- Dört diş kadar sarımsak
İşte bu malzemeler hazırlandıktan sonra artık
Mardin usulü maldum yapılış aşamalarına geçebilirsiniz.
Fakat belirtmek isterim ki günümüzde hijyen konusu son derece önemlidir. Bu nedenle yıkanabilecek tüm malzemeleri bol bol yıkamanızı tavsiye ederim.
Mardin Usulü Maldum Nasıl Yapılır?
Öncelikle patlıcanların tümünü alacalı bir şekilde soyarak halka şeklinde patlıcanları bir kap içerisine doğrayın. Halkaların eşit büyüklükte olmasına özen gösterin. Patlıcanlar soyularak doğrandıktan sonra tuzlu su içerisine koyarak bir süre boyunca bekletin. Bu şekilde patlıcanın acılığı gidecektir. Daha sonra elimizde olan kabaklarında kabuklarını soyarak halka olarak doğrayın ve bir kaba koyun. Bu durumdan sonra domateslerin de kabuğunu soyarak bir domates altı dilim olacak şekilde bölün. Unutmayın ki temiz bir şekilde soyulan domatesler lezzeti arttıracaktır.
Bu aşamada biberleri de yıkadıktan sonra boylamasına ortadan ikiye keselim. Şimdi tava içerisine kızartma yapmak için bir miktar tereyağı ya da sıvı yağ kullanarak bu sebzelerin tümünü kızartınız. Fakat unutmayın ki hepsini karıştırmadan sırayla kavurarak ayrı kaplarda muhafaza etmelisiniz. Şimdi ise yemeğin içerisinde kullanılacak olan köfteler için harç yapalım. Bir kap içerisine malzemelerde bahsettiğimiz kadar kıymayı koyarak üzerine baharatları ve biber türlerini ekleyelim. Üzerine ise ince ince doğranmış olan maydanozları ekledikten sonra yeteri kadar tuz atın ve yoğurun. Tam olarak karışana kadar bu işlemi gerçekleştirin.
Şimdi harcımızı kullanarak köfteleri ceviz büyüklüğünde hazırlayarak bir yere dizelim. İşte bu aşamada malzemelerimizi birleştirmeye hazırız. Öncelikle bir fırın tepsisi alarak malzemeleri sırayla patlıcan, köfte, kabak, domates, biber olacak şekilde dizin. İşte sonlara geldik. Şimdi yemekte Mardin usulü maldum yemeğinde kullanılacak olan sosu hazırlamak için bir kap içerisine salçayı ekleyerek bir su bardağı kaynar su ekleyelim ve bir tatlı kaşığı pul biberle birlikte iyice sos olana kadar çırpalım. Bu soru fırın tepsisi üzerinde gezdirin. Şimdi son olarak fırına atarak 180 derecede sebzeler kızarana kadar bol bol pişirin afiyet olsun.