Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarak da yiyebilirsiniz. Anadolu'nun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kaynağıdır "Zırh" adı verilen, iki elle kullanılan bir bıçakla kesilir. Satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşidi.
Adana kebabını diğer kebaplardan ayıran farkı ve en belirgin özelliği kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölgelerin yaylalarında yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki erkek koyundan elde edilen etle yapılır. Etin, yağı, siniri, damar ve zarları alınır. Ayıklanan et parçaları halinde bir gün dinlendirilir. Üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katar. Karışım hazırlanırken kırmızı pul biber, kuyruk yağı kullanılır. Adana Kebabının servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası ile sunulur. Adana Kebabı dana eti ile yapılmaz. Çünkü güzel olmaz. Sadece kuzu etinden yapalım. Kuzu kuyruk yağı ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik minik küpler halinde doğranıp ekleyelim. Acı biber salçası da isteğe göre koyabilirsiniz. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz. Hazırlanan etler ıslatılan yassı ve uzun şişlere takılır. Bu esnada el, hafifçe ıslatılır, bastırılıp sıvazlayalım. Düzgün bir şekil verelim ve şişe yapıştıralım. Su sonra 1 saat kadar şişte dinlendirelim.
Bu tarifi evde kolayca yaparak fırında pişirebiliriz.

Adana dışında pilav ile yapılan servisler, Adanalılar tarafından makbul karşılanmaz. Adana kebabı geleneksel bir lezzettir. Çocuklar içinde çok sağlıklıdır.

Adana kebabının malzemeleri

  • İki tane salçalık biber
  • Bir tatlı kaşığı silme tuz
  • Bir yemek kaşığı acı biber salçası
  • Kuzu kuyruk yağı (Etle birlikte kıyılır)
  • İsteğe göre bir çay kaşığı acı toz biber
  • Bir yemek kaşığı sıvı yağ
  • Bir çay bardağı kıyılmış maydanoz (Adana kebabına maydanoz katmayanlar var.)
  • Yassı şişler

Adana kebabı nasıl yapılır?


Adana kebabı alevsiz, durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirelim. Pişirme derecesi etin kırmızıdan koyu kahverengiye dönmesine kadar devam edelim. Pişirme sırasında şişleri sık sık çevire çevire pişirelim. Kebabın yağı pide ekmeklerine alalım. Çünkü bu işlem yapılmazsa yağ ataşe düşer ve düşerek alevlenir ve Adana kebabımızın kalitesinin bozulmasına neden olur ve lezzeti güzel olur.

Afiyet olsun.
19.01.2024 01:18:56
Adana Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Adana Kebabı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Adana Kebabı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kastamonu Usulü Banduma

Kastamonu Usulü Banduma, Karadeniz'de tirit olarak bilinmekle birlikte Kastamonu'da banduma olarak isim verilen çok özel bir tarif. Her yörenin kendine has l...
Devamını Oku

Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte

Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte; ülke olarak mutfak konusunda zengin bir kültüre sahip bir ülkeyiz. Dünya genelinde herkesin ağız tadı olarak hem fikir oldukla...
Devamını Oku

Konya Usulü Bamya Tarifi

Konya usulü bamya tarifi, bamya çorbası ve yemeği Konya yöresinde sıkça yapılan ve çok sevilerek tüketilen yiyeceklerden biridir hem çorbası hem de yemeği ço...
Devamını Oku

Çanakkale Usulü Tumbi

Çanakkale usulü tumbi, Türk mutfağında ender yapılan yemektir. Çanakkale ilimize ait bir yemektir. Gurmeler açısından da vazgeçilmez bir yemektir. Vitamin ve...
Devamını Oku

Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte

Şanlı Urfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte, Çiğ köfte günümüzde olmazsa olmazlardan olup hemen hemen her insanın asla vazgeçmeyeceği bir yemek türü olmaktadır. ...
Devamını Oku

Gaziantep Usulü Antep Kebabı

Gaziantep Usulü Antep Kebabı, bu yemek ana malzemesi kıyma olan ve ihtişamı ile göz dolduran bir yemektir. Zengin Antep mutfağının başlıca yemekleri arasında...
Devamını Oku

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça fayd...
Devamını Oku

Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası

Gümüşhane usulü etli samsak tavası, bu yemek Gümüşhane yöresine aittir. Ama her bölgede yapılan yöresel bir yemektir ve çok lezzetlidir. İçindeki malzemeler ...
Devamını Oku

Kayseri Usulü Mantı

Kayseri usulü mantı, Kayseri yöresine ait tariflerden birisidir hemen herkesin çok sevdiği yemeklerden biridir herkes rahatlıkla yapabilir bu tarifi fakat ma...
Devamını Oku

Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme

Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme, Sizlere bugün Diyarbakır yöresine ait ve patlıcan dizme olarak bilinen bu lezzetli yemeğin tarifini vermek istiyoruz. Kesinl...
Devamını Oku

Mardin Usulü Maldum

Mardin usulü maldum, aslında çok fazla bilinmeyen ve oldukça lezzetli olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Çok fazla yaygın olmayan bu yemeği bir kez yiy...
Devamını Oku

Karaman Usulü Et Tarhanası

Karaman Usulü Et Tarhanası, bu yemek tarifi adından da anlaşılacağı gibi Karaman yöresine ait olan eşsiz bir lezzet olarak bilinir. Aynı zamanda Et tarhanası...
Devamını Oku

Adana Usulü Süllüm

Adana Usulü Süllüm, Adana yöresine özgü olan süllüm, ebegümeci denilen bitkinin kök ve sapı ile yapılan bir salata türüdür. Genellikle bulgur la yapılan kısı...
Devamını Oku

Hatay Usulü Kolay Muhammara

Hatay Usulü Kolay Muhammara, bu tarif Suriye, Halep halkının afiyetle tükettiği acılı bir ezme olarak bilinir. Şimdilerde Anadolu'nun birçok yerinde yapılmak...
Devamını Oku

Isparta Usulü Nokul

Isparta Usulü Nokul, Isparta ilinde eskiden genellikle ramazan bayramlarında yapılırdı. Bayramda ziyarete gelen misafirlere ikram edilirdi. Isparta'nın ...
Devamını Oku

Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte

Şanlıurfa usulü etsiz çiğ köfte, ülkemizde insanların en çok beğendiği çiğ köftelerin başında gelmektedir. Lezzet olarak oldukça etkileyici olan ve aynı zama...
Devamını Oku

Kars Usulü Hangel Yemeği

Kars Usulü Hangel Yemeği, Kars yöresine ait birçok yemek tarifi ve birçok o yöreye ait olan peynir, tatlı ve yemek tarifleri vardır. Özellikle Kars peyniri v...
Devamını Oku

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı hem görünüş hem de tat olarak çok farklı olan bu güllaç Yalvaç yöremizin önemli lezzetlerinden biri olmaktadır. Yalvaç, Isparta ...
Devamını Oku

Denizli Usulü Bediren

Denizli Usulü Bediren, Bediren, çitlemlik ağacının bahar aylarında tomurcuk oluşturan çiçeği olarak bilinmektedir. Taze halde yaprakları toplanarak bir çeşit...
Devamını Oku

Hatay Usulü Güveçte Tepsi Kebabı

Hatay usulü güveçte tepsi kebabı, Hatay yöresine ait eşsiz lezzetlerden biridir pilavların yanına çok yakışan bir yemek türüdür hemen herkes tarafından çok s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kastamonu Usulü Banduma
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte
Konya Usulü Bamya Tarifi
Çanakkale Usulü Tumbi
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024