Isparta Usulü Kabune

Isparta usulü kabune, Her yörenin kendine ait, o yöreyle özdeşleşmiş yemekler vardır. Bu yemeklerden bir tanesi de kabune yemeğidir. Kabune yemeği Ispartalıların sevdiği ve beğendiği en özel yemektir. En özeldir diyoruz çünkü kabune özel günlerde her zaman sofralarda yer almaktadır. Bilhassa düğünlerde yapılan bu yemek. Düğün öncesi büyük kazanlarda pişirilir.
Düğüne gelen davetliler ilk önce çorba, sonra kabune pilavı ve kuru fasulye daha sonra da helva olmak üzere sofralar oluşturulur. 6-7 kişi sofra herkes bir kaptan yemek yer ve kardeşliği pekiştirirler. Kabune yemeğinin bu yörede çıkmasının yanında oralarda özel bir hikayesi de vardır. Rivayet olur ki zamanında gelin ve kaynana aynı evde yaşarlarmış. Kaynan bir gün çarşıya gezmek istemiş ve geline: ben ve kaynatan gelene kadar bize güzel değişik yemek yap. Der ve çıkar. Gelinde çaresiz ne yapacağını bilemez ve evde bulunan nohut, pirinç, soğan ve haşlanmış et ile bir pilav yapmış. Akşam olunca kaynana gezmekten, kaynata çalışmaktan gelince önlerine yemek yenmek için siniye tencereyi ters çevirerek kalıp halinde pilavı koyar. Üstte nohut ve etleri karışık halde gören kaynana, şaşırarak ve o yörenin şivesi ile “gı bu ne?” der ve o günlerden bu günlere kabune olarak ismi değişmiş ve çabuk pişmesi, doyurucu olması nedeniyle çok sevilmiş düğünlerde yer almaya başlamıştır. Isparta merkezde çoğu lokantada bulabileceğiniz bu yemeği, Isparta'ya yolunuz düştüğünde herhangi bir düğüne uğrayarak pilavın tadına bakabilirsiniz.

Kabune malzemeleri

  • 1.5 bardak pirinç
  • 1 bardak haşlanmış nohut
  • 300 gram haşlanmış veya didiklenmiş et
  • 2 bardak et suyu
  • 2 bardak normal su
  • 2 kaşık tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet orta boy baş soğan
  • Tuz

Isparta Usulü Kabune Nasıl Yapılır?


İlk önce soğanları halka şeklinde doğrayıp karabiber, tuz ile karıştırıp pilavı yapacağımız tencereye yağ sürerek soğanları yerleştiriyoruz. Başka bir kapta ılık suyla pirinci yıkayıp, ıslatıyoruz. Pilav tenceresine soğanlardan sonra, sırasıyla haşlanmış veya didiklenmiş eti, nohut ve pirinci yerleştirip, üstüne tuzunu ayarlayın ve kaynar et suyunu bunların üstüne dökün. Yaklaşık yarım saat kadar yüksek ateşte pişirin. Daha sonra ocaktan aldıktan sonra pilavı 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Pişen pilavı geniş servis tabağına ters çevirerek ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 13:10:25
Isparta Usulü Kabune ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Isparta Usulü Kabune Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Isparta Usulü Kabune"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kastamonu Usulü Banduma

Kastamonu Usulü Banduma, Karadeniz'de tirit olarak bilinmekle birlikte Kastamonu'da banduma olarak isim verilen çok özel bir tarif. Her yörenin kendine has l...
Devamını Oku

Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte

Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte; ülke olarak mutfak konusunda zengin bir kültüre sahip bir ülkeyiz. Dünya genelinde herkesin ağız tadı olarak hem fikir oldukla...
Devamını Oku

Konya Usulü Bamya Tarifi

Konya usulü bamya tarifi, bamya çorbası ve yemeği Konya yöresinde sıkça yapılan ve çok sevilerek tüketilen yiyeceklerden biridir hem çorbası hem de yemeği ço...
Devamını Oku

Çanakkale Usulü Tumbi

Çanakkale usulü tumbi, Türk mutfağında ender yapılan yemektir. Çanakkale ilimize ait bir yemektir. Gurmeler açısından da vazgeçilmez bir yemektir. Vitamin ve...
Devamını Oku

Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte

Şanlı Urfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte, Çiğ köfte günümüzde olmazsa olmazlardan olup hemen hemen her insanın asla vazgeçmeyeceği bir yemek türü olmaktadır. ...
Devamını Oku

Gaziantep Usulü Antep Kebabı

Gaziantep Usulü Antep Kebabı, bu yemek ana malzemesi kıyma olan ve ihtişamı ile göz dolduran bir yemektir. Zengin Antep mutfağının başlıca yemekleri arasında...
Devamını Oku

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça fayd...
Devamını Oku

Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası

Gümüşhane usulü etli samsak tavası, bu yemek Gümüşhane yöresine aittir. Ama her bölgede yapılan yöresel bir yemektir ve çok lezzetlidir. İçindeki malzemeler ...
Devamını Oku

Kayseri Usulü Mantı

Kayseri usulü mantı, Kayseri yöresine ait tariflerden birisidir hemen herkesin çok sevdiği yemeklerden biridir herkes rahatlıkla yapabilir bu tarifi fakat ma...
Devamını Oku

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarak da yiyebilirsiniz. Anadolu'nun vaz geçilmez lez...
Devamını Oku

Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme

Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme, Sizlere bugün Diyarbakır yöresine ait ve patlıcan dizme olarak bilinen bu lezzetli yemeğin tarifini vermek istiyoruz. Kesinl...
Devamını Oku

Mardin Usulü Maldum

Mardin usulü maldum, aslında çok fazla bilinmeyen ve oldukça lezzetli olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Çok fazla yaygın olmayan bu yemeği bir kez yiy...
Devamını Oku

Karaman Usulü Et Tarhanası

Karaman Usulü Et Tarhanası, bu yemek tarifi adından da anlaşılacağı gibi Karaman yöresine ait olan eşsiz bir lezzet olarak bilinir. Aynı zamanda Et tarhanası...
Devamını Oku

Adana Usulü Süllüm

Adana Usulü Süllüm, Adana yöresine özgü olan süllüm, ebegümeci denilen bitkinin kök ve sapı ile yapılan bir salata türüdür. Genellikle bulgur la yapılan kısı...
Devamını Oku

Hatay Usulü Kolay Muhammara

Hatay Usulü Kolay Muhammara, bu tarif Suriye, Halep halkının afiyetle tükettiği acılı bir ezme olarak bilinir. Şimdilerde Anadolu'nun birçok yerinde yapılmak...
Devamını Oku

Isparta Usulü Nokul

Isparta Usulü Nokul, Isparta ilinde eskiden genellikle ramazan bayramlarında yapılırdı. Bayramda ziyarete gelen misafirlere ikram edilirdi. Isparta'nın ...
Devamını Oku

Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte

Şanlıurfa usulü etsiz çiğ köfte, ülkemizde insanların en çok beğendiği çiğ köftelerin başında gelmektedir. Lezzet olarak oldukça etkileyici olan ve aynı zama...
Devamını Oku

Kars Usulü Hangel Yemeği

Kars Usulü Hangel Yemeği, Kars yöresine ait birçok yemek tarifi ve birçok o yöreye ait olan peynir, tatlı ve yemek tarifleri vardır. Özellikle Kars peyniri v...
Devamını Oku

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı hem görünüş hem de tat olarak çok farklı olan bu güllaç Yalvaç yöremizin önemli lezzetlerinden biri olmaktadır. Yalvaç, Isparta ...
Devamını Oku

Denizli Usulü Bediren

Denizli Usulü Bediren, Bediren, çitlemlik ağacının bahar aylarında tomurcuk oluşturan çiçeği olarak bilinmektedir. Taze halde yaprakları toplanarak bir çeşit...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kastamonu Usulü Banduma
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte
Konya Usulü Bamya Tarifi
Çanakkale Usulü Tumbi
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024