Isparta Usulü Yalvaç Güllacı
Isparta Usulü Yalvaç Güllacı hem görünüş hem de tat olarak çok farklı olan bu güllaç Yalvaç yöremizin önemli lezzetlerinden biri olmaktadır. Yalvaç, Isparta ilinin küçük bir ilçesidir. Diğer bir adıyla da Lorlu Güllaç olarak bilinmektedir. Yalvaç'ta güllaç içi olarak kesmik kullanılır ayrıca üzerine şerbet dökülür. Bu da bu güllacı diğer bildiğimiz güllaç yapılışından ayırmaktadır.
Hatta Yalvaç'ta kesmikle baklavada yapılır.
Isparta Usulü Yalvaç Güllacı- 2 paket güllaç
- 3,5 kilogram taze süt
- 2 adet limonun suyu
- 5 yemek kaşığı toz şeker
Isparta Usulü Yalvaç Güllacı Şerbeti için- 3,5 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
Isparta Usulü Yalvaç Güllacı Nasıl Yapılır?
Öncelikle kesmiği hazırlamamız gerekiyor. Bunun için 4 kilo sütü tencereye alalım ve kaynatalım. Süt iyice kaynayıp kabarcıklar çıkartmaya başlayınca suyu sıkılan 2 limonun suyunu sütün içine ilave edelim. Kısa bir süre sonra sütün kesilmeye başladığını fark edeceksiniz. Süt kaynamaya devam ederken üst tarafından katılaşan parçaları görürsünüz. Süt tamamen katı kıvam alınca geriye sadece yeşil suyu kalıncaya kadar kaynatmaya devam edilmelidir. Daha sonra ocak kapatılması gerek. Kesilen sütümüz bir tülbentle veya süzgeç yardımıyla suyundan süzülmesi gerekir. Kesmiğin içerisine 5 yemek kaşığı toz şeker ilave edilip karıştıralım. Güllaç yapraklarını bir makas yardımıyla 2 parçaya bölelim. Derin bir tepsiye su koyalım güllaç yapraklarını bu suya batırıp ıslatalım.
Bu ıslatma işlemini istenirse sütle de uygulayabilirsiniz. Masanın üzerine temiz bir bez örterek ıslanan güllaç yapraklarını buraya sıralayalım. Sadece ıslanan yaprakları çok bekletmeyelim çünkü beze yapışıp sarılmaz hal alabilir. Bir yandan güllaçları sütle ıslatırken diğer yandan da yumuşayan güllaçları sarma işlemini yapalım. Islanıp yumuşayan güllacın kestiğimiz geniş kısmına kesmiğimizi ilave edip iki ucunu kapatıp diğer tarafına doğru yuvarlayarak rulo şeklinde saralım. Rulonuz ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalı. Bu elde ettiğimiz uzun ruloyu 3 eşit parçaya bilelim tepsiye saralım. Yuvarlak tepsiye ortadan başlayıp koyulduğu zaman güllacın şekli gül şeklinde olacaktır.
Şerbetin Nasıl Yapılır?
Bir tencerenin içerisine 3,5 su bardağı şeker ve 4 su bardağı su ilave edilir ve su kaynayıncaya kadar beklenilir. Kabarcıklar çıkmaya başladıktan sonra 10 dakika kadar daha kaynamaya bırakılır. İçerisine birkaç damla limon suyu sıkılır ve ocaktan alınır. Hazırlanan şerbet hiç beklenmeden güllacın üzerine dökülür. Şerbet güllaçların üzerini geçecek kadar olmalıdır. Daha fazlası tadını bozar. Güllaç soğuduktan sonra üzerini süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 10:04:08
Isparta Usulü Yalvaç Güllacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|