Konya Usulü Zerde Tatlısı

Konya Usulü Zerde Tatlısı, Zerde Konya düğünlerinde ikram edilen ara tatlı olarak bilinir. Ara tatlısı diyoruz çünkü ana tatlısı irmik helvası da ondan. Zerde pilavla beraber ikram edilir etrafında çember oluşturulup aynı kaptan yenen sofralara. Bu tarifi olduğu gibi yapmayıp birazcık değişiklikler yaptım. Tadı olarak pirinci çok fazla geldiği için pirincini biraz azalttım.
Bu tarif düğünlerdeki zerde'den biraz faklı. Düğünlerdeki zerdelerin içine safran ve zerdeçal koyulmuyor, rengi şeffaf beyaz oluyor. Sebebi tahminimce safranın çok pahalı olmasından kaynaklanıyor. Dilerseniz safran ve zerdeçal kullanmadan ya da sadece zerdeçal kullanarak da yapabilirsiniz. Kimi pilavla karıştırıp yemek ister kimi pilavdan sonra tercih eder. Konya'nın çok güzel bir geleneğidir düğün pilavları. Sabah 9 ve 12 saatleri arasında yenir. Bayanlar ve erkekler ayrı sofralara otururlar. Davetsiz misafirlere de kapısı açıktır her zaman. Hatta düğün sahipleri davetsiz misafirler için birkaç masa fazladan ayarlarlar. Halk arasında pilav dökmek olarak bilinir ve menüsü yoğurt çorbası, kavurmalı pilav, bamya yemeği, zerde- pilav, hoşaf, irmik helvası olan düğün yemekleri. Sabahın en erken vaktinde gidilen bu düğün yemeklerini Konya'dayken çok sevmesem de şimdi özlemle anıyorum aynı kaptan yemek yenen kadın ve çocuk seslerinin birbirine karıştığı düğün pilavlarını. Bir gün yolunuz düşerse Konya'ya Düğün pilavı yemeden dönmeyin sakın. Bir pazar günü uzun araba kuyruklarının olduğu kalabalığı takip edin ve Türk bayrağını gördüğünüz yere girin bir selamınız yeter.
Yurdumun diğer illerinde olduğu gibi örf ve adetlere sıkı sıkı bağlılık Konya düğün pilavında da söz konusudur. Yemekte asıl tatlı olarak yenen helvadır. Hangi masaya kaç tabak zerde ya da pilav gideceğinin garantisi yoktur, bu yüzden çok yemek yapmak adettendir. Özellikle gençler aralarına az pilav yiyeni almazlar.

Konya Usulü Zerde Tatlısı Malzemeleri

  • 1 litre su
  • 3/4 su bardağı pirinç
  • 1,5-2 su bardağı toz şeker (Damak zevkinize göre ayarlayın)
  • 0,5 gr safran
  • Yarım tatlı kaşığı zerdeçal
  • Yarım çorba kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı gül suyu
  • Yarım kahve fincanı kuş üzümü
  • Yarım kahve fincanı çam fıstığı
  • Nar taneleri ya da kiraz şekerlemesi

Konya Usulü Zerde Tatlısı Nasıl Yapılır?


Safran ve zerdeçalı bir kâseye alıp üstüne gül suyunu döküp karıştırın. Pirinci yıkayıp 1 litre suyla beraber tencereye alın. Kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar haşlayın. Pirinçler pişince şekeri ilave edin kısık ateşte 15 dakika daha pişirmeye devam edin. Yarım kahve fincanı suyla nişastayı karıştırıp tatlıya ilave edin. Koyulaşmaya başlayınca gül suyuyla ıslattığınız safran ve zerdeçalı safranın tanelerini süzerek tencereye ilave edin. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatıp gül suyu kokusunun sinmesi için 10-15 dakika dinlendirin. Ilıkken kaselere ekleyip soğutun. Kuş üzümü, çam fıstığı ve doğranmış kiraz taneleriyle süsleyin.
20.01.2024 14:46:26
Konya Usulü Zerde Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Konya Usulü Zerde Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Konya Usulü Zerde Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kastamonu Usulü Banduma

Kastamonu Usulü Banduma, Karadeniz'de tirit olarak bilinmekle birlikte Kastamonu'da banduma olarak isim verilen çok özel bir tarif. Her yörenin kendine has l...
Devamını Oku

Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte

Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte; ülke olarak mutfak konusunda zengin bir kültüre sahip bir ülkeyiz. Dünya genelinde herkesin ağız tadı olarak hem fikir oldukla...
Devamını Oku

Konya Usulü Bamya Tarifi

Konya usulü bamya tarifi, bamya çorbası ve yemeği Konya yöresinde sıkça yapılan ve çok sevilerek tüketilen yiyeceklerden biridir hem çorbası hem de yemeği ço...
Devamını Oku

Çanakkale Usulü Tumbi

Çanakkale usulü tumbi, Türk mutfağında ender yapılan yemektir. Çanakkale ilimize ait bir yemektir. Gurmeler açısından da vazgeçilmez bir yemektir. Vitamin ve...
Devamını Oku

Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte

Şanlı Urfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte, Çiğ köfte günümüzde olmazsa olmazlardan olup hemen hemen her insanın asla vazgeçmeyeceği bir yemek türü olmaktadır. ...
Devamını Oku

Gaziantep Usulü Antep Kebabı

Gaziantep Usulü Antep Kebabı, bu yemek ana malzemesi kıyma olan ve ihtişamı ile göz dolduran bir yemektir. Zengin Antep mutfağının başlıca yemekleri arasında...
Devamını Oku

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça fayd...
Devamını Oku

Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası

Gümüşhane usulü etli samsak tavası, bu yemek Gümüşhane yöresine aittir. Ama her bölgede yapılan yöresel bir yemektir ve çok lezzetlidir. İçindeki malzemeler ...
Devamını Oku

Kayseri Usulü Mantı

Kayseri usulü mantı, Kayseri yöresine ait tariflerden birisidir hemen herkesin çok sevdiği yemeklerden biridir herkes rahatlıkla yapabilir bu tarifi fakat ma...
Devamını Oku

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarak da yiyebilirsiniz. Anadolu'nun vaz geçilmez lez...
Devamını Oku

Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme

Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme, Sizlere bugün Diyarbakır yöresine ait ve patlıcan dizme olarak bilinen bu lezzetli yemeğin tarifini vermek istiyoruz. Kesinl...
Devamını Oku

Mardin Usulü Maldum

Mardin usulü maldum, aslında çok fazla bilinmeyen ve oldukça lezzetli olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Çok fazla yaygın olmayan bu yemeği bir kez yiy...
Devamını Oku

Karaman Usulü Et Tarhanası

Karaman Usulü Et Tarhanası, bu yemek tarifi adından da anlaşılacağı gibi Karaman yöresine ait olan eşsiz bir lezzet olarak bilinir. Aynı zamanda Et tarhanası...
Devamını Oku

Adana Usulü Süllüm

Adana Usulü Süllüm, Adana yöresine özgü olan süllüm, ebegümeci denilen bitkinin kök ve sapı ile yapılan bir salata türüdür. Genellikle bulgur la yapılan kısı...
Devamını Oku

Hatay Usulü Kolay Muhammara

Hatay Usulü Kolay Muhammara, bu tarif Suriye, Halep halkının afiyetle tükettiği acılı bir ezme olarak bilinir. Şimdilerde Anadolu'nun birçok yerinde yapılmak...
Devamını Oku

Isparta Usulü Nokul

Isparta Usulü Nokul, Isparta ilinde eskiden genellikle ramazan bayramlarında yapılırdı. Bayramda ziyarete gelen misafirlere ikram edilirdi. Isparta'nın ...
Devamını Oku

Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte

Şanlıurfa usulü etsiz çiğ köfte, ülkemizde insanların en çok beğendiği çiğ köftelerin başında gelmektedir. Lezzet olarak oldukça etkileyici olan ve aynı zama...
Devamını Oku

Kars Usulü Hangel Yemeği

Kars Usulü Hangel Yemeği, Kars yöresine ait birçok yemek tarifi ve birçok o yöreye ait olan peynir, tatlı ve yemek tarifleri vardır. Özellikle Kars peyniri v...
Devamını Oku

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı hem görünüş hem de tat olarak çok farklı olan bu güllaç Yalvaç yöremizin önemli lezzetlerinden biri olmaktadır. Yalvaç, Isparta ...
Devamını Oku

Denizli Usulü Bediren

Denizli Usulü Bediren, Bediren, çitlemlik ağacının bahar aylarında tomurcuk oluşturan çiçeği olarak bilinmektedir. Taze halde yaprakları toplanarak bir çeşit...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kastamonu Usulü Banduma
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte
Konya Usulü Bamya Tarifi
Çanakkale Usulü Tumbi
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024