Şanlıurfa Usulü Bostana Salatası
Şanlıurfa Usulü Bostana Salatası; bu salatayı seneler önce Denizli'de bir lokantada yemiştim. Garsona, güzel bir tadı var ismi nedir bunun, diye sormuştum. O da isminin Bostana olduğunu ve Urfa bölgesinde bilinen bir salata çeşidi olduğunu söylemişti. Hemen tarifini aldım. O günden beri kendim yaparım. Mangalda pişen etle beraber güzel bir uyum sağlıyor.
Salataların genel özelliği insanda ferahlık oluşturması ve iştah açmasıdır. Bostana salatası bu özelliğinin hakkını sonuna kadar hak etmektedir. Benim için vazgeçilmezdir. Mutlaka denenmesi gerekmektedir eminim oldukça beğeneceksiniz. İsterseniz konuyu fazla uzatmadan tarife geçelim.
Şanlıurfa Usulü Bostana Salatası Malzemeleri- 4 adet kadar domates (Yaz domatesi olmalı),
- 1 adet kadar salatalık,
- 2 adet kadar yeşil köy biberi,
- 2 adet kadar taze soğan,
- Yarım demet maydanoz,
- 1 adet kadar sarımsak,
- Yarım limonun suyu,
- 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı,
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi (Tam lezzet oluşturabilmek için hakiki nar ekşisi kullanmalıyız. Hakiki nar ekşisini anlamak için, rengi koyu siyahtır ve tadı oldukça ekşidir),
- Kırmızı biber, sumak ve tuz (İsteğe göre oranı ayarlanır),
- Kekik (Çok az),
Şanlıurfa Usulü Bostana Salatası Nasıl Yapılır?
Domateslerin kabukları soyulur ve mercimekten daha ufak olacak biçimde doğranır. Salatalıkta aynı biçimde doğranır. Biberlerin çekirdekleri çıkarılır.
Soğan, maydanoz ve biberlerin doğranma biçimi de aynıdır. Sarımsak rendelenir ve bütün hazırlanan malzemeler karıştırılır. Limon suyu, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edilir. Öbür baharatlarda konularak iyice karıştırılır. Yarım çay bardağı su ilave edilerek az bir şey sulandırılır. Servis tabağına konularak masadaki yerine yerleştirilir.
20.01.2024 03:54:28
Şanlıurfa Usulü Bostana Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|