Yöresel Yemekler

Yöresel yemekler, şehirlerine has tariflere sahiptir. Türk mutfağını farklı kılan, dünya mutfağında 3. Sıraya taşıyan şey bu yöresel tat zenginliğidir. Kültürel farklılık gösteren yörelerin damak zevkleri de farklıdır. Bir yörede meşhur olan yemekler tariflerde farklılık gösterse de ülkenin birçok yerine yayılmıştır. Doğu bölgelerinin yöresel yemekleri etli, bulgurlu, acılı ve bol salçalı iken Karadeniz, Akdeniz bölgelerinde zeytinyağlı yemekler yoğunluktadır.
Bursa'nın ızgara köfteleri, Trabzon'un karalahana haşlaması, Malatya'nın analı kızlı içli köftesi, Ardahan'ın elma dolması, Adana'nın kebabı gibi meşhur, hemen hemen her damağa uygun yöresel lezzetler vardır.

Gaziantep Mutfağından Yuvalama Köfte Tarifi Malzemeleri

  • 400 gr yağsız kıyma
  • 50 gram kuyruk yağı
  • 2 su bardağı pirinç unu
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 250 gram kuşbaşı et
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 6 su bardağı su
  • Yeteri miktarda tereyağı
  • Bolca nane
  • Karabiber
  • Tuz

Gaziantep Mutfağından Yuvalama Köfte Nasıl Yapılır?


Derin bir hamur yoğurma kabın içerisine pirinç unu, kıyma, karabiber ve tuz koyulup yoğrulmaya başlanır. Gerekli ölçüde azar azar su ilavesi ile köfte hamuru hazırlanır. İyice kıvama gelmesi için 10 dakikaya kadar yoğrulma işlemine devam edilir. Hazır olan hamurdan küçük parçalar alıp kalem uzunluğunda rulolar yapılır. Bunlardan nohut büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlanır.
Hamurun ele yapışmaması için bir kabın içerisindeki su ile eller arada ıslatılır. Antep mutfağında makbul olan bu köfteleri, en küçük şekilde yapmaktır. Tüm hamur bitene kadar küçük küçük köfteler yapılıp bir tepsinin üzerine birbirine yapışmayacak şekilde yayılır. Köfteleri yuvarlama işlemi sizin el becerinize kalmıştır, dilerseniz avucunuzda bir parça hamuru sıkarak diğer elinizle küçük parçalar koparıp yuvarlayabilirsiniz.

Akşamdan ıslatılmış olan nohutlar, kuşbaşı eti ile tencereye konur. İç yağı küçük doğranıp ilave edilir. Biraz kavrulduktan sonra su eklenip pişirilir. Pişen etlerini içine köfteler de yavaş yavaş ilave edilip köfteler pişinceye kadar kaynatmaya devam edilir. Diğer yandan yemeğin son aşaması olan terbiyeyi hazırlamak için bir kabın içerisinde yoğurt, un, yumurta çırpılır. Hazır olan harca biraz yemeğin suyundan konup çözülmesi ve ılıması sağlanır. Daha sonra kaynayan köftelerin içine hızlıca karıştırılarak dökülür. Bir iki tık daha kaynatılıp yemeğin altı kapatılır.

Son olarak bir tavanın içerisine yeteri miktarda tereyağı konup eritilir. İçerisine bolca nane atılıp kızdırılır. Kızan naneli yağ yuvalama köfte yemeğinin üzerinde gezdirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Yozgat Mutfağından Testi Kebabı Tarifi Malzemeleri

  • 1 tane testi
  • 1 kilogram kuşbaşı et (Kuzu eti)
  • Yarım kg domates
  • Yarım kg arpacık soğanı
  • 15 tane sarımsak
  • 6 tane yeşil biber
  • 250 gram tereyağı
  • Karabiber
  • Yeteri miktarda tuz
Yozgat Mutfağından Testi Kebabı Nasıl Yapılır?

Testi kebabının özelliği yağlı olmasıdır. Bu sebeple malzemeleri çoğaltırken yahut azaltırken oranı iyi ayarlamak lazımdır. Fazla domates, yemeği sulu yapacağından lezzeti eksik kalacaktır. Etler kuşbaşı şeklinde doğranmış, orta yağlı dana eti yahut kuzu eti olmalıdır. Biberler ve domatesler de etlerin büyüklüğünde doğranır. Soğanlar ve sarımsaklar soyulur. Hepsi bir kabın içinde baharatlarla beraber harmanlanır. Tereyağının yarısı temiz testinin tabanına konur. Üzerine malzemeler güzelce testinin içine yerleştirilir. En üste kalan tereyağı konur. Eğer yemek ateşte pişirilecekse testinin ağzı hamur ile kapatılır. Hava alması için hamurda küçük bir delik açılır. 2 saat pişmesi yeterli olacaktır. Yemek pişince testinin boğum kısmının altındaki çizgiye çekiçle bir kere vurup başının kırılması sağlanır ve yemek sıcak olarak servis edilir. Yozgat usulü testi kebabı için özel testiler satılıyor. Yemek pişince testi kırılıp servis ediliyor. Bu sebeple yemek için uygun tasarlanmış testileri satın almak gereklidir.
19.01.2024 16:30:00
Yöresel Yemekler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yöresel Yemekler Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yöresel Yemekler"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kastamonu Usulü Banduma

Kastamonu Usulü Banduma, Karadeniz'de tirit olarak bilinmekle birlikte Kastamonu'da banduma olarak isim verilen çok özel bir tarif. Her yörenin kendine has l...
Devamını Oku

Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte

Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte; ülke olarak mutfak konusunda zengin bir kültüre sahip bir ülkeyiz. Dünya genelinde herkesin ağız tadı olarak hem fikir oldukla...
Devamını Oku

Konya Usulü Bamya Tarifi

Konya usulü bamya tarifi, bamya çorbası ve yemeği Konya yöresinde sıkça yapılan ve çok sevilerek tüketilen yiyeceklerden biridir hem çorbası hem de yemeği ço...
Devamını Oku

Çanakkale Usulü Tumbi

Çanakkale usulü tumbi, Türk mutfağında ender yapılan yemektir. Çanakkale ilimize ait bir yemektir. Gurmeler açısından da vazgeçilmez bir yemektir. Vitamin ve...
Devamını Oku

Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte

Şanlı Urfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte, Çiğ köfte günümüzde olmazsa olmazlardan olup hemen hemen her insanın asla vazgeçmeyeceği bir yemek türü olmaktadır. ...
Devamını Oku

Gaziantep Usulü Antep Kebabı

Gaziantep Usulü Antep Kebabı, bu yemek ana malzemesi kıyma olan ve ihtişamı ile göz dolduran bir yemektir. Zengin Antep mutfağının başlıca yemekleri arasında...
Devamını Oku

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça fayd...
Devamını Oku

Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası

Gümüşhane usulü etli samsak tavası, bu yemek Gümüşhane yöresine aittir. Ama her bölgede yapılan yöresel bir yemektir ve çok lezzetlidir. İçindeki malzemeler ...
Devamını Oku

Kayseri Usulü Mantı

Kayseri usulü mantı, Kayseri yöresine ait tariflerden birisidir hemen herkesin çok sevdiği yemeklerden biridir herkes rahatlıkla yapabilir bu tarifi fakat ma...
Devamını Oku

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarak da yiyebilirsiniz. Anadolu'nun vaz geçilmez lez...
Devamını Oku

Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme

Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme, Sizlere bugün Diyarbakır yöresine ait ve patlıcan dizme olarak bilinen bu lezzetli yemeğin tarifini vermek istiyoruz. Kesinl...
Devamını Oku

Mardin Usulü Maldum

Mardin usulü maldum, aslında çok fazla bilinmeyen ve oldukça lezzetli olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Çok fazla yaygın olmayan bu yemeği bir kez yiy...
Devamını Oku

Karaman Usulü Et Tarhanası

Karaman Usulü Et Tarhanası, bu yemek tarifi adından da anlaşılacağı gibi Karaman yöresine ait olan eşsiz bir lezzet olarak bilinir. Aynı zamanda Et tarhanası...
Devamını Oku

Adana Usulü Süllüm

Adana Usulü Süllüm, Adana yöresine özgü olan süllüm, ebegümeci denilen bitkinin kök ve sapı ile yapılan bir salata türüdür. Genellikle bulgur la yapılan kısı...
Devamını Oku

Hatay Usulü Kolay Muhammara

Hatay Usulü Kolay Muhammara, bu tarif Suriye, Halep halkının afiyetle tükettiği acılı bir ezme olarak bilinir. Şimdilerde Anadolu'nun birçok yerinde yapılmak...
Devamını Oku

Isparta Usulü Nokul

Isparta Usulü Nokul, Isparta ilinde eskiden genellikle ramazan bayramlarında yapılırdı. Bayramda ziyarete gelen misafirlere ikram edilirdi. Isparta'nın ...
Devamını Oku

Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte

Şanlıurfa usulü etsiz çiğ köfte, ülkemizde insanların en çok beğendiği çiğ köftelerin başında gelmektedir. Lezzet olarak oldukça etkileyici olan ve aynı zama...
Devamını Oku

Kars Usulü Hangel Yemeği

Kars Usulü Hangel Yemeği, Kars yöresine ait birçok yemek tarifi ve birçok o yöreye ait olan peynir, tatlı ve yemek tarifleri vardır. Özellikle Kars peyniri v...
Devamını Oku

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı hem görünüş hem de tat olarak çok farklı olan bu güllaç Yalvaç yöremizin önemli lezzetlerinden biri olmaktadır. Yalvaç, Isparta ...
Devamını Oku

Denizli Usulü Bediren

Denizli Usulü Bediren, Bediren, çitlemlik ağacının bahar aylarında tomurcuk oluşturan çiçeği olarak bilinmektedir. Taze halde yaprakları toplanarak bir çeşit...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kastamonu Usulü Banduma
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte
Konya Usulü Bamya Tarifi
Çanakkale Usulü Tumbi
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024