Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Adana Usulü İçli Köfte

Adana Usulü İçli Köfte

Adana usulü içli köfte gibi bazı yemekler vardır; Özeldir, ünü yöresel anlamdan uzaklaşıp bütün ülkeye yayılmıştır. İçli köfte bu yemeklerden biridir. Onun lezzetini tatmak amaçlı illaki bir yöresel yemek sunan bir restorana gitmek ya da Adana'lı bir arkadaşınızın olması gereklidir. Bilen bilir içli köftenin tadını, bilmeyenler amaçlı ise özgün tarif burada verilecektir.

İçli köfte başka illerimizde de yapılır. Biz Adana usulü yapacağız.

İçli köfte yapımının 3 mertebesi vardır.

Hamurunun yoğrulması ve içi nasıl yapılır?


Köftelerin yuvarlak bir olarak kurulması


Kaynamış suda pişirilmesi


Yukarıdaki koşulların tümünün bizzat içerisinde özel püf noktaları vardır. Her mertebesi ve İlgi edilecek noktalar aşağıda detaylı bir olarak anlatılmıştır. Zira içli köfte bir malzeme bileşenlerinin karıştırılarak oluşturulduğu bir yemek değildir. Bu yüzden en ince ayrıntısına bile ilgi etmemiz gereklidir.

İçli köftenin içerisine konulacak gerekli malzemeler
  • 1 kg ortada yağlı kıyma (Kuzu eti ya da dana eti)
  • 1 kg kuru soğan, kırmızı soğan tercih etmeliyiz. Zira ek olarak az sulanır. Şayet beyaz soğan kullanacaksak doğradıktan sonra yıkayıp güzelce suyunu süzdürelim
  • Yarım kg tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
Hamurun hazırlanması amaçlı gerekli gerekli malzemeler
  • Yarım kg ince bulgur
  • Yarım kg irmik
  • 1 tutam kuru nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Ve tuz
Pişirilmesi amaçlı gerekenler

Su, tuz ve nar ekşisi.

İçli köftenin içi nasıl yapılır?

Öncelikle kıymayı tavaya koyup kavurmaya başlıyoruz. Soğanları küp şeklinde doğrayarak yıkıyoruz ve suyunu süzüp kurutuyoruz. Kırmızı soğan kullanacaksak bu işleme gerek bulunmaz. Ocağın üstünde kavrulmakta meydana gelen kıymamız suyunu çekmişse soğanları ekliyoruz.

Soğanlarla beraber 1/2 kg tereyağını harcımıza ilave ediyoruz. 1 çay kaşığı karabiberi ve kimyonu ekleyip tuzunu atıyoruz. Soğan pişene kadar ocağın altını kapatmıyoruz. Soğanlar piştikten sonra içli köftenin harcını ocaktan alarak soğumaya bırakıyoruz. Önemli püf noktalarından biri de budur. İçli köftenin harcının içerisine koyduğumuz tereyağı donma kıvamında olmalıdır. Yabancı çeşitli olursa köfteyi kavuşturmamız gerçekleşmez.

İçli Köftenin Hamuru Nasıl Yapılır?

Yarım kg irmik ve 1/2 kg ince bulguru yayvan bir kap içerisinde karıştırıyoruz. Bu karışımın üzerinden bir su bardağı su ekleyip ıslatıyoruz. 1/2 saat bu olarak bekletiyoruz. Islatma işlemi ardından başka malzemeleri de (Kimyon, nane, kırmızı biber, salça ve tuz) katarak yoğurma işlemine başlıyoruz. Yanımıza bir tas su alıyoruz. Yoğurma esnasında avucumuza dökerek hamurun kıvamını ayarlıyoruz.

Püf noktası: Hamur sakız kıvamına gelene kadar yoğrulmalıdır. Yoğurma tarzı yumruklarımızla eze eze olmalıdır. Ceviz büyüklüğünde bir parça alır bakarız şayet dağılmadan açılabiliyorsa hamurumuz olmuş demektir. Ne kadar çok fazla miktarda yoğurursak öylesine iyi olabilir.

İçli Köftelerin Kurulması

Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yaparız. Bezeyi alıp baş parmağımızı ortasından batırıp çanak tarzı veririz. Elimiz yapışmaması amaçlı birçok kez suya batırmalıyız.

Pişirme Yolu

İçli köfteyi kızartmak veya kaynatmak biçimde 2 formülle pişirebiliriz.

Kaynatma Yolu Kaynatacağımız köfte miktarına yönelik bir tencere belirliyoruz. Yarısından belli bir süre fazla miktarda su koyup içerisine bir kaşık nar ekşisi ilave edip ve tuz atıp kaynatıyoruz. Su kaynadıktan sonra köfteleri birbirine fazla miktarda temas etmeyecek olarak tencereye yerleştirip kabuğu yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Son Güncelleme : 23.01.2024 03:27:08
Adana Usulü İçli Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Adana Usulü İçli Köfte Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Adana Usulü İçli Köfte"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kastamonu Usulü Banduma
Kastamonu Usulü Banduma
Kastamonu Usulü Banduma, Karadeniz'de tirit olarak bilinmekle birlikte Kastamonu'da banduma olarak isim verilen çok özel bir tarif. Her yörenin kendine has lezzetleri bulunmaktadır. Banduma ise Kastamonu yöresinin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. ...
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte; ülke olarak mutfak konusunda zengin bir kültüre sahip bir ülkeyiz. Dünya genelinde herkesin ağız tadı olarak hem fikir oldukları ve herkes tarafından beğenilen Türk mutfağı kendini ispatlamıştır. Bundan dolayı, ülke ola...
Konya Usulü Bamya Tarifi
Konya Usulü Bamya Tarifi
Konya usulü bamya tarifi, bamya çorbası ve yemeği Konya yöresinde sıkça yapılan ve çok sevilerek tüketilen yiyeceklerden biridir hem çorbası hem de yemeği çok lezzetli olur ve oldukça faydalıdır. Yapımı da çok zor olmayan tariflerden biridir.Konya us...
Çanakkale Usulü Tumbi
Çanakkale Usulü Tumbi
Çanakkale usulü tumbi, Türk mutfağında ender yapılan yemektir. Çanakkale ilimize ait bir yemektir. Gurmeler açısından da vazgeçilmez bir yemektir. Vitamin ve mineral açısından çok zengin bir yemektir. Sağlıklı ve lezzetlidir.Çanakkale usulü tumbinin ...
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte
Şanlı Urfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte, Çiğ köfte günümüzde olmazsa olmazlardan olup hemen hemen her insanın asla vazgeçmeyeceği bir yemek türü olmaktadır. Fakat çiğ köfteyi günümüze getiren yer ise Şanlıurfa olmaktadır. Fakat her Şanlı Urfalı çiğ köftey...
Gaziantep Usulü Antep Kebabı
Gaziantep Usulü Antep Kebabı
Gaziantep Usulü Antep Kebabı, bu yemek ana malzemesi kıyma olan ve ihtişamı ile göz dolduran bir yemektir. Zengin Antep mutfağının başlıca yemekleri arasında yer almaktadır. Antep birçok yemeği ile meşhur olan bir ilimizdir. Bunların başında baklava,...
Balıkesir Usulü Çalkama
Balıkesir Usulü Çalkama
Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça faydalı ve çok pratik bir yemektir. Şimdi Balıkesir yöresine ait olan çalkama yemeği tarifini verelim....
Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası
Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası
Gümüşhane usulü etli samsak tavası, bu yemek Gümüşhane yöresine aittir. Ama her bölgede yapılan yöresel bir yemektir ve çok lezzetlidir. İçindeki malzemeler sayesinde çok vitamin mineral ve protein kaynağıdır. Sofralarımızın tacıdır. Enerji verir.Güm...
Kayseri Usulü Mantı
Kayseri Usulü Mantı
Kayseri usulü mantı, Kayseri yöresine ait tariflerden birisidir hemen herkesin çok sevdiği yemeklerden biridir herkes rahatlıkla yapabilir bu tarifi fakat mantı denilince akla ilk olarak Kayseri gelmektedir ana yemek olarak tüketilebilecek ve doyuruc...
Adana Kebabı
Adana Kebabı
Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarak da yiyebilirsiniz. Anadolu'nun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kaynağıdır "Zırh" adı ...
Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme
Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme
Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme, Sizlere bugün Diyarbakır yöresine ait ve patlıcan dizme olarak bilinen bu lezzetli yemeğin tarifini vermek istiyoruz. Kesinlikle denemenizde yarar var çok güzel bir ana yemek tarifi çünkü.Diyarbakır Usulü Patlıcan Diz...
Mardin Usulü Maldum
Mardin Usulü Maldum
Mardin usulü maldum, aslında çok fazla bilinmeyen ve oldukça lezzetli olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Çok fazla yaygın olmayan bu yemeği bir kez yiyenler bir daha yemeden duramamaktadır. Son derece lezzetli olan ve yiyenleri büyüleyen bu yiy...

 

Kastamonu Usulü Banduma
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte
Konya Usulü Bamya Tarifi
Çanakkale Usulü Tumbi
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte
Gaziantep Usulü Antep Kebabı
Balıkesir Usulü Çalkama
Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası
Kayseri Usulü Mantı
Adana Kebabı
Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme
Mardin Usulü Maldum
Karaman Usulü Et Tarhanası
Adana Usulü Süllüm
Hatay Usulü Kolay Muhammara
Isparta Usulü Nokul
Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte
Kars Usulü Hangel Yemeği
Isparta Usulü Yalvaç Güllacı
Denizli Usulü Bediren
Hatay Usulü Güveçte Tepsi Kebabı
Denizli Usulü Cerpleme
Adana Usulü İçli Köfte
Çorum Usulü İskilip Dolması
Hatay Usulü Arap Tava
Adana Usulü Kurutulmuş İncir Reçeli
Van Usulü Kavurmalı Uşgun Ekşilisi
Gaziantep Usulü Gavurdağı Salatası
Edirne Usulü Ciğer Sarma
Adana Usulü Mercimekli Sıkma
Popüler İçerik
Karaman Usulü Et Tarhanası
Karaman Usulü Et Tarhanası
Karaman Usulü Et Tarhanası, Bu yemek tarifi adından da anlaşılacağı gibi Karaman yöresine ait olan eşsiz bir lezzet olarak bilinir. Tarhana yemeğinin ...
Adana Usulü Süllüm
Adana Usulü Süllüm
Adana Usulü Süllüm, Adana yöresine özgü olan süllüm, ebegümeci denilen bitkinin kök ve sapı ile yapılan bir salata türüdür. Genellikle bulgur la yapıl...
Hatay Usulü Kolay Muhammara
Hatay Usulü Kolay Muhammara
Hatay Usulü Kolay Muhammara, bu tarif Suriye, Halep halkının afiyetle tükettiği acılı bir ezme olarak bilinir. Şimdilerde Anadolu’nun bir çok yerinde ...
Isparta Usulü Nokul
Isparta Usulü Nokul
Isparta Usulü Nokul, Isparta ilinde eskiden genellikle ramazan bayramlarında yapılırdı.Bayramda ziyarete gelen misafirlere ikram edilirdi. Isparta'nın...
Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte
Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte
Şanlıurfa usulü etsiz çiğ köfte, ülkemizde insanların en çok beğendiği çiğ köftelerin başında gelmektedir. Lezzet olarak oldukça etkileyici olan ve ay...
Kars Usulü Hangel Yemeği
Kars Usulü Hangel Yemeği
Kars Usulü Hangel Yemeği, Kars yöresine ait bir çok yemek tarifi ve bir çok o yöreye ait olan peynir, tatlı ve yemek tarifleri vardır. Özellikle Kars ...
Isparta Usulü Yalvaç Güllacı
Isparta Usulü Yalvaç Güllacı
Isparta Usulü Yalvaç Güllacı, Hem görünüş hem de tat olarak çok farklı olan bu güllaç Yalvaç yöremizin önemli lezzetlerinden biri olmaktadır. Yalvaç, ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kastamonu Usulü Banduma
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte
Konya Usulü Bamya Tarifi
Çanakkale Usulü Tumbi
Şanlıurfa Usulü Yalancı Çiğ Köfte
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024